Коли в сім'ї малюк народжується раніше терміну, у батьків виникає паніка та з'являється гора запитань, як правильно доглядати за такими крихітками.

Що робити батькам, якщо з дитиною довелося познайомитися набагато раніше запланованого часу? Відомий в Україні лікар-педіатр Євген Комаровський дав 10 головних порад батькам, у яких зявився 6-7-місячний малюк.

Євген Комаровський

  1. Геть почуття провини

У тому, що так трапилося, немає вашої вини. Адже ніхто не очікує, що в малюк з'явиться на світ на 5,6 чи 7 місяці вагітності. Однак і від цього не можна застрахуватися. Статистика ВООЗ свідчить про те, що більш ніж у 50% передчасних пологів неможливо встановити їх справжню причину, і попередити їх теж не можна.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

А оскільки малюк уже з вами, то потрібно мати уявлення, як правильно поводитися з такою крихіткою.

  1. Гігієна

У перші тижні життя передчасно народженого малюка, важливо дотримуватися гігієни. Мийте руки щоразу, як наближаєтесь до дитини, а також обробляйте шкіру рук антисептиками.Верхній одяг і сумки тримайте подалі від малюка.

Пам'ятайте, що організм малюка повинен спрямувати всі сили на ріст та розвиток, а не на боротьбу з мікробами.

  1. Візити до лікарів

Не поспішайте показувати малюка всі підряд, родичі ще встигнуть набавитися з ним. Намагайтеся обмежитися візитами з дитиною до людних місць. Єдиний виняток - лікарня.

  1. Метод "кенгуру"

Саме метод "кенгуру" — це золотий стандарт виходжування передчасно народжених дітей. Роздягнувши дитини до підгузника і поклавши його на груди мамі або татові можна встановити особливий зв'язок. Це не тільки стабілізує його дихання, пульс і температуру тіла, але й допомагає знизити больовий синдром, наприклад, під час уколів чи інших процедур.

Носити таким чином малюка потрібно не довше 65 хвилин та 15 годин на добу.

  1. Грудне вигодовування

Сцеживайтесь як мінімум 8 разів в день. Травна система передчасно народженого малюка дуже чутлива, тому найкраща їжа для нього — грудне молоко. Навіть крапля краще, ніж нічого.

  1. "Тепло, темно, тихо"

Намагайтеся створювати дитині такі ж умови, в яких він перебував в утробі матері: повинно бути тепло, темно і тихо. Уникайте яскравого світла, не вмикати голосно музику, використовуйте спеціальні шторки і накидки на кувезах і столиках: дитині потрібен спокій, щоб рости і розвиватися.

  1. Спокій, тільки спокій

Дитини краще без потреби не торсати — навіть ніжності відкладіть на потім, коли зміцніє. Намагайтеся поєднувати різні процедури: наприклад, забір аналізу поєднувати зі зміною підгузника, щоб зайвий раз не турбувати малюка.

  1. Турбота про власне здоров'я

Кожній дитині потрібні здорові батьки, як фізично, так і психічно. Не перевантажуйте себе та менше хвилювань! Виходжування дитини — це тривалий процес, що вимагає багато сил, самовіддачі і терпіння. Бережіть себе: відпочивайте та повноцінно харчуйтеся.

  1. Скажіть допомозі "так!"

Не соромтеся просити допомоги у рідних. Підключайте їх до готування, прасування дитячих речей та купівлі ліків.

  1. Командна робота

І найважливіше не забувайте: ви і ваш лікар — це команда! Звертайтеся до лікаря, коли потрібно та вчасно розповідайте про будь-які зміни.

Нагадаємо, лікар Комаровський назвав 7 ознак ідеальних батьків.

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Комаровський розповів про норму физнавантажень для дітей

Також Знай.ua" писав про те, що Комаровський розповів про головну проблему в українських садочках

Дивіться: Комаровський попередив про серйозну епідемію