Нічні зміни завдають людському організму куди більшу шкоду, ніж вважалося раніше. Так дослідники з Університету Далхаузі в Канаді змогли встановити, що серед жінок, які регулярно працюють у нічну зміну, частіше виникає рання менопауза.

Ще попередні дослідження показували, що робота в нічну зміну сприяє зниженню рівня мелатоніну. Цей гормон може впливати на виробництво яйцеклітин в жіночому організмі.

До всього іншого, робота по ночах призводить до збою усталених біоритмів, психоемоційним перевантаженням, появи проблем з серцем і судинами, шлунком і кишечником, збільшує ризик розвитку цукрового діабету та інших ендокринних розладів, метаболічного синдрому та хвороб жіночих статевих органів, психічних розладів та новоутворень.

Автори дослідження проаналізували дані, отримані в ході 22-річних спостережень за 88 тисяч медсестер, періодично выходившими на роботу в нічну зміну. Зокрема, вчених цікавили всі можливі зміни в організмі, якщо медсестрам доводилося працювати не менше трьох ночей в місяць.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

В результаті чого наукові фахівці прийшли до висновку про те, що нічна робота може впливати на настання ранньої менопаузи – чим довше тривав період нічних змін, тим істотніше для жінок був ризик того, що менопауза у них настане до 45 років.

"Жінки, які виходили на нічну роботу протягом 20 місяців, на 9% частіше стикалися з ранньою менопаузою. При цьому на 25% підвищувалася ймовірність того, що менопаузальному період почнеться до 45 років. Якщо нічні зміни практикуються більш 20 років, ймовірність ранньої менопаузи зростає до 73%", - встановили вчені.

Як вважають експерти, велику роль в цьому процесі відіграє той факт, що нічна робота активізує вироблення гормонів стресу, які сприяють негативним змінам у синтезі жіночого статевого гормону естрогену. Його концентрація падає, з чим асоціюється ранній початок менопаузи.

Нагадаємо, робота по змінах може незадовільно відбиватися на вазі майбутнього чада у вагітних жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", синдром хронічної втоми зачіпає до 24 млн. чоловік у всьому світі, однак про його причини толком нічого не відомо.

Також "Знай.uа" писав, організм людини спалює на 10 % більше калорій у другій половині дня або на початку вечора.