Дві сполуки, що містяться в кофе, можуть сповільнити ріст ракових клітин простати.

До такого висновку прийшли дослідники з Вищої школи медичних наук Університету Каназави в Японії після того, як протестували ряд сполук кави проти раку простати у мишей, пише Medical News Today.

Зокрема, вони використовували клітини, стійкі до стандартних онкологічних препаратів, таких як кабазитаксел.

Здорова простати і рак простати

Спершу вчені вивчили вплив шести кавових сполук. Потім вони звузили коло до двох: кахвеол ацетат і кафестол. Обидви хімічні речовини є вуглеводнями, які природним чином присутні в арабському кави.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У своїх попередніх експериментах вони показали, що, додаючи кахвеол ацетат і кафестол в клітини раку передміхурової залози в чашку Петрі, клітини росли менш швидкими темпами.

Потім вони протестували два з'єднання ракових клітин простати, пересадивши їх мишам. У випробуваннях брали участь 16 мишей: чотири в якості контрольної групи; чотирьом давали кахвеол ацетату; чотирьом — кафестол, а решта чотирьох — кахвеол ацетат і кафестол.

"Ми виявили, що ацетат кавеола і кафестол пригнічують ріст ракових клітин у мишей, але комбінація, схоже, працює синергічно, приводячи до значно більш повільному зростанню пухлини, ніж у необроблених мишей", — пояснює керівник дослідження Хіроакі Івамото.

За словами дослідників ефекти були вражаючі.

Стадії раку простати

"Через 11 днів необроблені пухлини зросли приблизно у 3,5 рази порівняно з початковим об'ємом (342 %), в той час як пухлини у мишей, які пройшли лікування обома сполуками, зросли приблизно в 1,5 рази (167 %) порівняно з початковим розміром", — додає Івамото.

Важливо пам'ятати, що вчені проводили це дослідження на мишачих клітинах. Крім того, як вони пояснюють, це пілотне дослідження. Отже, їм необхідно буде виконати більше роботи, перш ніж вони зможуть переконатися, що ці сполуки безпечні та ефективні для людини.

Тим не менше, дослідники зберігають упевненість, і вони з нетерпінням чекають результатів дослідження.

Нагадаємо, ін'єкції етанолу через пряму кишку зменшують простату на третину і знімають тиск на сечовий міхур і пеніс.

Як повідомляв портал "Знай.uа" чоловіки, які страждають від запалення кишечника, в п'ять разів частіше хворіють на рак простати.

Також "Знай.uа" писав, як здорові клітини передміхурової залози перетворюються в ракові.