Надлишок вітаміну D може призвести до уповільнення реакції та збільшити кількість нещасних випадків серед літніх людей.

До такого висновку прийшли вчені з Ратґерського університету в Нью-Брансуїке після того, як провели дослідження факторів ризику, пише Medical News Today.

У рандомізованому контрольованому дослідженні було проаналізовано вплив вітаміну D на три групи жінок у віці 50-70 років.

Причини дефіциту вітаміну D

Перша група приймала рекомендовану добову дозу 600 МЕ. Друга група приймала 2000 МЕ. Третя група приймала 4000 МЕ.

Популярні новини зараз
Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

Результати показали поліпшення пам'яті і навчання в групах, які приймали дозу, що перевищує рекомендовану добову. Тим не менш, ті ж групи також випробували уповільнення часу реакції.

"Більш повільний час реакції може мати і інші негативні наслідки, такі як потенційне збільшує ризик падінь і переломів", — пояснила старший автор дослідження Сью Шапсес.

Інші дослідники також виявили, що прийом вітаміну D приблизно в 2000 МЕ в день або більше підвищує ризик падіння, але причина залишалася невідомою.

Поширеність дефіциту вітаміну D і наслідки

Як вважають дослідники після проведення цієї наукової роботи, причиною підвищеного ризику падіння може бути більш уповільнений час реакції.

На думку вчених, прийом 4000 МЕ вітаміну D на день не є проблемою для молодих людей, але може підірвати здатність літніх людей ходити пішки або утримувати рівновагу, щоб уникнути падіння.

Необхідні додаткові дослідження для визначення того, чи пов'язано більш повільний час реакції з підвищенням ризику падінь і травм.

Наступним кроком для подальшого вивчення цього питання може стати вивчення різних доз добавок вітаміну D у людей різного віку і раси протягом більш тривалого періоду часу.

Продукти багаті вітаміном D

Нагадаємо, вітамін D зменшує ймовірність виникнення діабету 2-го типу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 7 ознак того, що у вас дефіцит вітаміну D.

Також "Знай.uа" писав, можуть лампи денного світла компенсувати нестачу вітаміну D взимку.