Нестача сну (в чому по-великому рахунку ми винні самі) може пустити весь день коту під хвіст.

Однак, як пише Health, поганий сон не тільки відбивається на нашому тонусі і настрої, але і на роботі кишечника.

Фахівці по здоров'ю травної системи вже давно вважають, що якість сну і синдромом роздратованого кишечника (здуття, запор та діарея) взаємопов'язані.

Синдром роздратованого кишечника

Дослідження навіть припускають, що перебої у сні можуть призвести до спалахів запальних захворювань кишечника, вплинути на імунну систему і, в свою чергу, на здоров'я шлунково-кишкового тракту.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Поганий сон може посилити або погіршити деякі проблеми з синдромом роздратованого кишечника", — заявляє доктор медицини Кайл Д. Сталлер, також викладач Гарвардської медичної школи.

За його словами, можна провести кілька ночей без якісного відпочинку і це призведе до діареї та інших проблем зі "стільцем" в наступні дні.

Також існує ймовірність, що проблеми зі "стільцем" можуть завадити здоровому сну. Прокинувшись посеред ночі з гострою потребою в туалет, ви обов'язково зіпсуєте сон. Хоча, швидше за все, це ознака інфекції, яку варто обговорити з вашим лікарем.

Вивчи свій стілець

Доктор Сталлер вважає, що краще думати про сон як про "регулювання гучності" для раніше існуючих проблем з кишечником, ніж як про прямий тригер для них.

Хороший сон може послужити надійним профілактичним заходом, якщо ви вже страждаєте від синдрому подразненого кишечника.

Експерти радять встановити режим сну, який включає в себе послідовний графік і необхідні ритуали (прийняти ванну, почитати, послухати музику) для спокійного і міцного сну.

Крім того, хороший здоровой сон допоможе знизити рівень стресу, від якого страждають багато людей, що, до речі, також поліпшить здоров'я травлення.

Поради по боротьбі з безсонням

Нагадаємо, що міститься в людських фекаліях.

Як повідомляв портал "Знай.uа", безсоння перетворює людей в "ласунів".

Також "Знай.uа" писав, скільки разів людина повинна ходити в туалет щодня.