Коли ми говоримо про ліки "від кашлю" ми повинні розуміти, що цей вираз для лікаря означає приблизно те саме і звучить так же смішно, як ліки "від голови" чи, наприклад, "від проносу". Жоден лікар, який є професіоналом, не зможе призначити ліки від кашлю.

Про це розповів лікар-педіатр Євген Комаровський.

Євген Комаровський

Як підкреслив фахівець, не бачивши хворого і толком не уявляючи собі, про який кашель йде мова, не може призначати препарати для його лікування.

За словами ілкаря, сьогодні аптеки користуються необізнаністю бітьків та халатністю лікарів, пропонуючи ліки, які нічого не лікують насправді. А батьки продовжують напихати дітей краплями, таблетками, сиропами, зборами трав і т. п. На прохання дати що-небудьвід кашлю завжди відреагують прихильно — і вибір багатий, і упаковка на будь-який смак, і ціни на будь-який гаманець.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

кашель у дитини

Оскільки мало хто звертається до лікарів, щоб встановити істинну причину виникнення кашлю, як результат - неправильне лікування та плачевні наслідки.

"Отже, дихальні шляхи будь-якої людини — і хворого і здорового — постійно виробляють слиз. Особливо велика кількість слизу (її називають мокротою) утворюють слизові оболонки бронхів. Надлишок мокротиння видаляється за допомогою кашлю. Будь-яке подразнення внутрішньої поверхні бронхів, гортані, трахеї теж викликає кашель. Кашель може бути і не пов'язаний з дихальними шляхами, а з'явитися при різних захворюваннях центральної нервової системи, коли порушується робота особливого кашльового центру в головному мозку", - говорить лікар.


Як підкреслив Комаровський, кашель може говорити про наявність серйозних захворювань:

  • вірусні та бактеріальні інфекції дихальних шляхів (ГРЗ, бронхіти, пневмонії, ларингіти, туберкульоз та ін);
  • алергічні та інфекційно-алергічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма);
  • пухлини вражають будь-які відділи дихальних шляхів;
  • хімічне подразнення бронхів, наприклад, надихалися фарбою або бензином;
  • знаменита дитяча інфекційна хвороба — коклюш, яка передусім проявляється нападоподібний кашлем.

препарати від кашлю

Лікар закликає не займатися самолікуванням та дотримуватися елементарних правил:

  1. Не кашельтреба лікувати, а конкретну хворобу. А кашель - це всього лише симптом.
  2. Аптека взагалі і працівник аптеки зокрема не є тим місцем і тим фізичною особою, яким належить рекомендувати ліки від кашлю.
  3. Пам'ятайте, що ефективний вплив на мокроту навіть найсучаснішими препаратами неможливо без дотримання двох обов'язкових умов: режим чистого прохолодного повітря і достатня кількість випитої рідини.
  4. Не можна давати дітям препарати, які пригнічують кашель. Їх використання має строгі показання. Лише лікар призначить правильне лікування, щоб уникнути серйозних ускладенень.
  5. При застудах, бронхітах та різних ГРЗ використання відхаркувальних засобіврослинного походження майже завжди нешкідливо і ефективно.
  6. Результативність використовуваних рослинних препаратів може бути істотно підвищена при їх поєднанні з сучасними муколітичними засобами.
  7. Не забувайте про підтримку вітчизняного виробника. Часто копієчний вітчизняний засіб може виявитися ефективнішим за заморська "мікстура від кашлю з подорожником" великого доктора.
  8. Будьте здорові. Не кашляйте!

Нагадаємо, лікар Євген Комаровський дав цінні поради щодо виховання юного покоління.

Як повідомляв портал Знай.ua, лікар Комаровський розповів, які популярні ліки насправді отрута для дітей.

Також Знай.ua писав про те, що Комаровський пояснив українцям, як діти повинні носити шарфики.