Слиз черевоногих молюсків можна використовувати в якості медичного клею для запобігання утворення рубців та інфекції після хірургічних операцій.

Мова йде про слиз черевоногих з виду Arion fuscus, який досягає довжини семи сантиметрів і мешкають у садах, пише Daily Mail.

Старший науковий співробітник Ребекка Фальконер з Корнелльского університету провела перше дослідження з метою вивчення можливості використання слизу в медичних цілях.

Слимак Arion fuscus

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Розуміння ролі адгезивних білків слизу допоможе створити медичний клей, який може рухатися і розтягуватися, зберігаючи при цьому свою міцність", — пояснила автор дослідження.

Її команда проаналізувала 11 білків, що утворилися в слизу Arion fuscus, і виявила, що деякі білки можуть зв'язуватися, утворюючи потужну і гнучку тривимірну мережу.

Її робота була доповнена Крістофером Галле-Ласо, а також молодшим науковим співробітником в лабораторії доктора Ендрю Сміта, який досліджує характер секрецій різних молюсків.

Перший виявив, що подвійна мережева структура неймовірно міцна і витримує великі навантаження.

Професор Галле-Лазо виявив, що сила стрункою тканини може бути адаптована шляхом зміни деяких хімічних зв'язків всередині білкової мережі.

Слимак Arion fuscus

Професор Сміт пояснив, що слиз — це гелі, що складаються з "розведеної, заплутаної мережі полімерів".

"Ці клеї не такі вже й тверді, як цемент або рідина. Через відсутність кращого терміну, їх часто називають слизом", — розповів професор Сміт.

Однак структура цих гелів сильно варіюється, і загальний термін "слиз", ймовірно, недоречний.

Функції цих гелів також сильно розрізняються. Деякі гелі є чудовими мастильними матеріалами. Деякі з них є відмінними клеями.

Цікаво, що багато молюсків можуть перетворити слизький гель в потужний клей.

Слимак Arion fuscus

Нагадаємо, учені розробили біопринтер, який використовує власні клітини людини для створення шарів нової шкіри та нанесення безпосередньо на рану.

Як повідомляв портал "Знай.uа", швейцарські вчені розробили гель, який допомагає вилікувати травми хрящів і менісків.

Також "Знай.uа" писав, що команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.