Аутизм — це загадка, овіяна міфами. Незважаючи на прогрес у медицині, ми все ще не знаємо причини виникнення цього стану.

Про це розповів лікар-педіатр Євген Комаровський посилаючись на розповідь відомої письменниці Грандін Темпл, якій у дитинстві поставили діагноз "аутизм". Однак вона досягла багато чого в житті та намагається допомогти батькам, які мають особливих дітей.

Євген Комаровський

Що таке аутизм

"Що таке аутизм? Насамперед нам треба зрозуміти, що аутизм — це дуже широкий спектр особливостей. Яка різниця між диваком і людиною з синдромом Аспергера, який є легкою формою аутизму? Сьогодні Ейнштейн, Моцарт і Тесла, швидше за все, отримали б діагноз "аутизм".

Якщо дитині з аутизмом дати завдання, де потрібно вибрати великі букви і маленькі, то дитина з РАС набагато швидше помітить саме маленькі літери.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

дитина

"Нормальний" мозок ігнорує деталі

Деякі дослідження вказують, що люди з РАС мислять за допомогою зорової зони кори головного мозку. Темпл наводить такі приклади мислення:

Візуальне мислення — такі люди не дуже сильні в алгебрі.

Музичне та математичне мислення — такі люди можуть мати проблеми з читанням.

Вербальне мислення — такі люди не дуже сильні в малюванні.

діти, творчість

Сенсорні проблеми аутистів

Людям з аутизмом може бути важко витримувати дотиків. Також таких людей можуть дратувати гучні звуки, іноді навіть надто яскраве світло їм важко переносити.

Прості речі, яких варто вчити

"Я бачу багато розумних дітей, які не знають елементарних речей. Наприклад, як приходити вчасно, — дивується письменниця. — Я вміла це вже у віці 8 років. А також знала, як поводитися за столом на недільному обіді. Коли мені було 13 років, я вже мала роботу".

За словами жінки, виконувати певні завдання - це дуже важливо для таких особливих дітей.

Одна з особливостей аутичного розуму — це фіксація на чомусь одному, і цю фіксацію слід використовувати для мотивації.

Темпл вказала на головні фактори, які можуть допомогти особливим дітям досягти успіхів у навчанні:

По-перше, потрібно знайти ментора, який би зміг "запалити іскру". Дитину слід зацікавити і тоді вона сама захоче пізнаватищось нове та досягатиме певних успіхів поступово.

По-друге, слід правильно ставити перед ними завдання. Недостатньо просто сказати: розроби програму. Варто обов'язково уточнити: "Нам потрібна програма для телефону, яка повинна виконувати такі функції. Потрібно використовувати такий-то обсяг пам'яті і так далі".

Вчена закликає не дивитись на таких людей, як на щось "ненормальне", потрібно цінувати нейрорізноманітність.

Нагадаємо, лікар Євген Комаровський дав цінні поради щодо виховання юного покоління.

Як повідомляв портал Знай.ua, лікар Комаровський розповів, які популярні ліки насправді отрута для дітей.

Також Знай.ua писав про те, що Комаровський пояснив українцям, як діти повинні носити шарфики.