Британські вчені знайшли новий засіб від супербактерій і небезпечних грибків.

Як пише Medical News Today, група дослідників з Астонського університету в Бірмінгемі розробила і протестувала інноваційне біоскло в якості методу захисту від резизстентных бактерій.

Біоскло володіє потужними антибактеріальними властивостями і може стати дешевою альтернативою іншим матеріалам, які в даний час використовуються в медичних інструментах.

Біоскло

Крім того, біоскло допоможе мінімізувати ризик зараження людини під час перебування в лікарні.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Зокрема, вчені створили біоактивне фосфатне скло, яке здатне взаємодіяти з біологічними тканинами.

Скло "пофарбовано" хімічним з'єднанням оксиду кобальту. На думку дослідників, цей матеріал може ефективно знищувати бактерії і гриби, в тому числі мікроби, які є або можуть стати стійкими до лікування антибіотиками.

10 найбільш небезпечних бактерій, резистентних до атибиотикам

У їх число входять кишкова паличка Escherichia coli, Candida albicans і Staphylococcus aureus, останній з яких може розвинутися в MRSA (стійкий до метициліну S. aureus).

Дослідники перевірили взаємодію матеріалу з бактеріями, подрібнивши його в порошок і спостерігаючи за впливом на різні бактеріальні та грибкові організми.

Експерти виявили, що біоактивне скло з найвищою концентрацією кобальту вбиває кишкову паличку протягом 6 годин після впливу, а C. albicans — протягом 24 годин. Скло також зменшило рівень S. aureus на 99 % всього за 24 години.

Дослідники пояснюють, що іони металу в цьому новому матеріалі викликають руйнування зовнішніх "стінок" мікробів, в результаті чого їх вміст "витікає назовні".

Ці обнадійливі результати дозволяють припустити, що в майбутньому дослідники зможуть використовувати цей матеріал в складі багатьох інструментів, які вступають у прямий контакт з людськими тканинами всередині лікарні, в тому числі у складі біорозкладаних наповнювачів і катетерів.

Приклади поширення стійкості до антибіотиків

Нагадаємо, смертоносна грибкова інфекція, стійка до основних протимікробних препаратів, поширюється по всьому світу, і вчені не знають, звідки вона взялася.

Як повідомляв портал "Знай.uа", китайські вчені зафіксували нову небезпечний різновид вірусу в печінки криланів.

Також "Знай.uа" писав, що американські вчені успішно випробували новий метод лікування тропічної лихоманки.