Відомо, що більше 80% дитячих іграшок, які продаються на українському ринку, не тільки можуть зламатися в руках дитини, але і містять небезпеку для її здоров'я. Про це свідчать результати фахівців.

Експерти розповіли, на що потрібно звертати увагу при покупці дитячої іграшки своїй дитині.

Маркування

  • Знак відповідності технічному регламенту;
  • Назва та адреса виробника або імпортера;
  • Тип іграшки, її назву та артикул;
  • Дата виготовлення та/або номер партії, термін придатності;
  • Вікове обмеження і призначення іграшки;
  • Попередження і застереження у використанні;
  • Інструкція.

Якщо на упаковці немає відповідних даних або відсутня хоча б один пункт —ця іграшка підроблена або нелегально завезені в країну, а значить може бути небезпечною.

"Дуже часто на ринку реалізуються іграшки, на яких не зазначається імпортер. Така маленька деталь не дає відстежити, як саме товар потрапив на наш ринок. І найважливіше — говорить про те, що відповідальність за якість і безпеку такої іграшки ніхто не несе", - підкреслив президент Української асоціації індустрії іграшок Павло Овчинніков.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Інформація про іграшку

Краще не купувати іграшки, на яких немає інформації-характеристики, або ж вона іноземною мовою. Споживач не може бути упевнений у якості та безпеки таких іграшок і не зможе звернутись за захистом своїх прав.

Запитуйте декларацію

Декларації — свідоцтво того, що іграшка пройшла перевірку на безпеку і якість, а виробник несе відповідальність за свій товар. Також вона дає можливість переконатися в якості товару. До того ж, слід звірити дані в декларації та на упаковці збігалися.

Вимагайте чек

При наявності чека можна повернути товар неналежної якості протягом 14 днів. Іграшки (крім м'яких та надувних гумових) належать до категорії товарів, які можна повернути або обміняти.

"Зауважу, це правило стосується і інтернет-покупок. Не всі виконують умова інформування споживачів і не надають на інтернет-ресурсах маркування до іграшки. Однак ви маєте право на отримання такої інформації перед купівлею і чека після її оплати", — розповів Овчинников.

Читайте, нюхайте і спробуйте на дотик

Найчастіше підробки мають маленькі помилки в найменуванні іграшки, за якість таких товарів відповідальність ніхто не несе.

Також перед покупкою зверніть увагу на матеріал, запах, на чіткість нанесення фарби, а також цілісність упаковки.

Гумові іграшки, які на дотик ніби оксамитові, іноді містять у складі полівінілхлорид. Чесний виробник відзначає це на іграшці цифрою "3", яка укладена в трикутник. Але можна й на око визначити. Проведіть нігтем по гумової іграшки: якщо побачили білий слід, то варто відмовитися від цієї покупки.

Якщо від неї відчувається навіть незначний запах — від цього виробу краще відмовитися. Сторонній запах — перший ознака наявності в іграшці токсичних складових.

Якщо є можливість спробувати зігнути пластикову іграшку — зробіть це. Якісний пластик повинен бути твердим. Якщо він дуже гнучкий, до його складу входять фталати, які накопичуються в організмі і погано впливають на печінку, нирки, розвиток мозку і ендокринну систему.

Металеві і дерев'яні іграшки без блиску

Не вибирайте дерев'яні іграшки, які яскраво пофарбовані або полакированы. Зачату для блиску додають свинець. Це ж відноситься і до біжутерії.

Визначити додавання свинцю допоможе його солодкуватий присмак.

Якщо з батарейками, то і з викруткою

Особливо небезпечними іграшками є ті, в які входить елемент живлення. Однак на сьогоднішній день навіть для немовлят випускають іграшки на батарейках. Вибирайте іграшки з кришкою, яка закриває доступ дитини до батарей. Фіксуватися вона повинна за допомогою гвинтів, які розкрутити можна лише за допомогою викрутки.

Нагадаємо, що знаменита лялька Барбі вирішила зламати стереотипи і дати можливість дітям самим визначатися з підлогою. Принаймні, для початку хоча б ляльки.

Як повідомляв портал Знай.ua, Джейд Коулі, мешканка міста Порт-Толбот, Великобританія, опублікувала на своїй сторінці в Facebook кілька постів, в яких продавала дитячий одяг та іграшки.

Також портал Знай.ua писав, що в Україні вирішили збільшити розмір соціальної допомоги батькам новонароджених.