Медики просто приголомшили людство дуже тривожним фактом про, здавалося б, звичайною людську реакцію — чхання. Однак робити це з закритим ротом і носом, як це необхідно за етикетом при сторонніх, виявилося небезпечно.

Про це стало відомо завдяки повідомленням американських видань.

Лікарня, фото: Уніан
Лікарня, фото: Уніан

Лікарі в один голос заявляють, що непереборне бажання чхнути може виникнути не тільки через застуду, але і від яскравого світла, яке дратує сітківку ока. За словами лікарів, під час алергії або застуди, чхати потрібно "в повну силу", не соромлячись оточуючих, оскільки інфекцію, яка живе в організмі не можна тримати силою, коли вона "проситься" назовні.

Крім того, при постійному чханні з закритими ротом і носом виникнуть проблеми з вухами. Запалення слухової труби, тобто євстахіїт, може проявитися, оскільки слизу, який скупчився всередині організму нікуди діватися, і вона потрапить у слухові труби, що з'єднують носоглотку з органом слуху. Також при чханні з закритим ротом мікроби, які шукають "свободу", можуть потрапити у гайморові пазухи і спровокувати синусит або навіть гайморит.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

"Закрите чхання може підняти внутрішньочерепний тиск", — зазначають оториноларингологи.

Втім, як запевняють лори, здорова людина, що не відчуває проблем з судинами або не страждає на вегетосудинну дистонію, не відчує стрибка тиску. Однак у літніх людей, тим більше таких, яких турбують проблеми судинного характеру, тиск всередині черепа може відчутно зрости.

Нагадаємо, Комаровський розповів батькам, з ким потрібно спати дитині: "Тато теж має право на мамині груди".

Як повідомляв Знай.uа Комаровський поділився алкогольних лайфхаком: корисні поради на Новий рік.

Знай.uа писав, чому болить горло і чи варто займатися спортом: доктор Комаровський відповів однозначно.