Надмірна любов до фастфуду і солодкого може всього за тиждень привести до порушення функцій гіпокампу, переїдання, а в довгостроковій перспективі - до ожиріння, діабету і деменції.

Про це кажуть результати експерименту, проведеного вченими з Австралії.

Вчені з австралійського Університету Маккуорі (Сідней) вирішили з'ясувати, яку шкоди для функцій мозку несе так звана західна дієта, яка передбачає споживання у великих кількостях м'яса, яєць, смаженої і солоної їжі, хліба, жирних молочних продуктів, солодких десертів і напоїв, чіпсів і інших шкідливих смаколиків.

Результати роботи, опубліковані журналі Лондонського королівського товариства, показують, що часте споживання шкідливої ​​їжі здатне швидко привчити до переїдання навіть прихильників здорового способу життя, які стежать за своєю вагою.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

В експерименті брали участь 110 струнких і здорових студентів віком від 20 до 23 років, які зазвичай дотримувалися правильного раціону і не дозволяли собі зайвого. Їх поділили на дві групи: перша харчувалася як завжди, а друга протягом тижня сиділа на "західній дієті". На початку і наприкінці тижня випробувань добровольці вже після їди проходили тести на запам'ятовування слів.

Крім цього, молодих людей просили оцінити, наскільки сильно вони хочуть з'їсти ще що-небудь солодке (пропонувалися різні сухі сніданки: оброблені пластівці, шоколадні каблучки і так далі). Потім у них запитували, чи сподобалася їм їжа. Учасники групи, які сім днів харчувалися по західній моделі, не тільки гірше пройшли тест на пам'ять, а й забували, що недавно поїли, і їм хотілося ще і ще.

Дослідники прийшли до висновку, що ожиріння у підлітків може мати далекосяжні негативні наслідки, якщо говорити про стан мозку, адже цей розлад харчової поведінки є причиною запалень в головному мозку.

За словами вчених, "західна модель харчування" порушує контроль над апетитом і, судячи з усього, викликає збої в роботі гіпокампу - частини лімбічної системи головного мозку, яка відповідає за формування емоцій, перехід короткочасної пам'яті в довготривалу і просторову пам'ять, що допомагає нам в навігації.

І хоча порушення функцій мозку, які демонстрували учасники проведеного експерименту, не були дуже серйознимми, в довгостроковій перспективі любов до шкідливої їжі призводить до ожиріння і діабету і, як наслідок, підвищує ризик розвитку деменції.

На думку авторів роботи, урядам слід ввести обмеження на продаж обробленої шкідливої їжі, прирівнявши її до сигарет.