Лікар-гігієніст, епідеміолог Очеретяна Наталія розповіла про харчування і фізичні навантаження людей з другою групою крові.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТак, особливості людей А(II):
- вважаються першими вегетаріанцями;
- щоб зберегти фігуру і працездатність, потрібен раціон з рослинних продуктів;
- мають чутливий травний тракт;
- характерна толерантна імунна система;
- добре пристосовуються до стійкого навколишнього середовища й умов живлення;
- кращий спосіб зняття стресу – самозаспокоєння.
Продукти, що сприяють збільшенню ваги:
- м'ясо;
- молочна їжа;
- звичайна овочева їжа;
- пшениця.
Продукти, що сприяють скиданню зайвої ваги:
- рослинні олії;
- соєві продукти;
- овочі;
- ананаси.
М'ясо
Заради найбільшої користі людині з групою крові А(II) потрібно виключити зі свого раціону м'ясо і м'ясопродукти. Якщо дотримуватися такої дієти, то можна знизити ризик серцевих і ракових захворювань.
Нейтральні продукти: курятина, індичка, курча.
Уникати: баранина, бекон, яловичина, гусятина, кролятина, куріпка, перепілка, фазан, шинка, оленина, печінка, серце, свинина, телятина, качатина.
Морські продукти
Корисні: жовтий окунь, сріблястий окунь, короп, кумжа, райдужна форель, тріска, сиг, скумбрія, лососеві риби, сардина, їстівна равлик.
Нейтральні: тунець, корюшка, морський окунь, кам'яний окунь, осетер, щука.
Уникати: анчоус, білуга, білокорий палтус, ікра, кальмар, камбала, краб, креветка, лосось (копчений), молюски, омар, восьминіг, пікша, смугаста зубатка, смугастий окунь, річковий рак, вугор, оселедець.
Молочні продукти і яйця
Володарям групи крові А(II) треба уникати всіх продуктів, виготовлених із цільного молока. Також молочні продукти сильно підвищують кількість вироблюваної слизу, що призводить до алергічних реакцій, інфекцій і розладів органів дихання.
Корисні продукти: соєве молоко і сир.
Нейтральні: домашній сир, йогурт, кефір, козяче молоко, плавлений сир, сир з козячого молока, сир “Моццарелла”.
Уникати: блакитний сир, казеїн, масло вершкове, морозиво, знежирене і незбиране молоко, сколотини, пресований сир, вершковий сир, сироватка молочна, щербет молочний, сири Брі, Гауда, Камамбер, Пармезан, Проволоне, Чеддер, Швейцарський, Едемський, Эмментальский.
Масла і жири
Корисні продукти: оливкова і льняна олії.
Нейтральні: жир печінки тріски, рапсове масло.
Уникати: арахісова, кукурудзяна, кунжутна і бавовняна олії.
Горіхи і насіння
Корисні: арахіс, арахісова паста, гарбузове насіння.
Нейтральні: волоські, кедрові, мигдальні горіхи, мигдальний паста, мак, насіння кунжуту і соняшнику, каштани, фундук.
Уникати: американські горіхи, горіхи кешью, фісташки.
Плоди бобових рослин
Корисні: промениста квасоля, боби червоної сої, коров'ячий горох, овочева зеленостручковая квасоля, квасоля плямиста, чорні боби, сочевиця.
Нейтральні: біла квасоля, білий горох, зелений горошок, стручки гороху, стручкова квасоля, квасоля лущильних сортів, боби “Жикама”, “Каннелини”, “Фава”.
Уникати: боби мідні, тамариндовые, темні, червоні, лімська квасоля, нут, звичайна овочева квасоля.
Злаки і крупи
Корисні: амарант, гречка.
Нейтральні: кукурудзяні пластівці, кукурудзяна мука, вівсяна крупа і борошно, вівсяні висівки, рисові висівки, спельта, ячмінь.
Уникати: проросла пшениця, пшеничні висівки.
Хліб і здоба
Корисні: рисові коржі, хліб з пророслої пшениці, хліб із соєвого борошна.
Нейтральні: кекси з вівсяних висівок, кукурудзяні пампушки, пшеничний бублик, пшенный хліб, хліб без клейковини хліб з пшениці виду “спельта”, чисто житній хліб.
Уникати: гаряча здоба, високо протеїновий хліб, гарячі булочки з пшеничних висівок, зерновий хліб з декількох злаків, маца пшенична, пшеничний хліб з борошна цільно змеленого зерна або шпалерного борошна.
Зерна і макаронні вироби
Корисні: гречка, вівсяна борошно, житнє борошно, рисова мука.
Нейтральні: борошно з пророслої пшениці, борошно з борошна, борошно з високим вмістом білків, бурий рис, рис шліфований, ячмінна мука.
Уникати: пшеничне борошно вищого або 1сорт, пшеничне борошно з цільного зерна.
Овочі
Корисні: артишок, топінамбур, капуста листова, брокколі, кольрабі, листові овочі, листя буряка, цибуля, морква, пастернак, петрушка, турнепс, гарбуз пепо, хрін, цикорій, часник, шпинат, ескаріол (салат).
Нейтральні: авокадо, бруква, брюссельська капуста, гриб глива, цибуля-перо, коріандр, кукурудза, маслини зелені, листя гірчиці, огірки, ріпак, редька, рокет-салат, салат-латук, буряк, селера, спаржа, гарбуз, цвітна капуста, цукіні.
Уникати: баклажани, гриби тепличні, перець жовтий і зелений, білокачанна, китайська і червонокачанна капуста, картопля, червоний гострий перець, лімська квасоля, грецькі та іспанські чорні маслини, перець “халапено”, томати, ямс.
Фрукти і ягоди
Корисні: абрикос, ананас, брусниця, вишня, лохина, грейпфрут, ожина, родзинки, інжир, журавлина, лимон, сливи, чорниці, чорнослив.
Нейтральні: кавун, виноград, гранат, груша, суниця, полуниця, ківі, смородина, аґрус, малина, мускусна диня, персик, фінік, хурма, яблуко, бузина.
Уникати: апельсин, банан, диня “Канталупа” і “Медяна роса”, кокос, манго, мандарин, папайя, ревінь.
Соки і рідини
Рекомендується кожен ранок випивати склянку теплої води, в яку видавлений сік половини лимона. Це зменшить кількість слизу і стимулює випорожнення кишечника.
Корисні: вода з лимонним соком, ананасовий, абрикосовий, грейпфрутовий, морквяний, селеровий, сливовий соки і сік чорної вишні
Нейтральні: виноградний, капустяний, журавлинний, яблучний огірковий соки і сік з інших рекомендованих овочів, яблучний сидр.
Уникати: апельсиновий, томатний сік і сік папайї.
Фізичне навантаження
Найбільше підходять релаксаційні вправи: хатха-йога, плавання, аеробіка, вправи на розтяжку.
Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше
Нагадаємо, що в боротьбі зі стресом добре допоможуть трав'яні чаї.
Як повідомляв портал "Знай.ua", названі продукти, які допоможуть впоратися з ПМС.
Також "Знай.ua" писав, як позбавитися від зморшок і відновити шкіру обличчя.