Навесні картопля більшості середньостиглих сортів проростає навіть в добре облаштованих льохах. А ті, хто зберігають урожай на балконі чив коморі, стикаються з цією проблемою починаючи з лютого.

І хоча років 20 тому нікому б і в голову не прийшло задумуватись над тим, чи їдять пророслу картоплю - паростки просто обламували, а бульби вживали в їжу, - сьогодні завзяті прихильники здорового способу життя стверджують, що така картопля мало не смертельно небезпечна.

Наскільки ж направді небезпечна зелена або проросла картопля?

Фахівці кажуть, що її небезпека часто перебільшують. Дійсно, картопля містить соланін - отруйну речовину, яка має гіркийм смаком і оберігає рослину від поїдання тваринами.

Звичайна, нормальної якості, картопля містить до 0,05% соланіну - і це повністю безпечно.  Однак його частка значно збільшується в позеленілій, а також в пророслій картоплі бульбах -  особливо в шкірці і паростках.

Пророслі картоплини можуть містити в 10 разів більше соланіну в порівнянні зі звичайною картоплею.

проросла картопля, фото з вільних джерел
проросла картопля, фото з вільних джерел

Однак, після чистки в бульбі залишається лише 5-10% від початкової кількості цієї речовини. Крім того, якщо картоплю відварити, то соланін виходить в відвар.

Популярні новини зараз

Українська вчителька за "голі" фото, замість лайків, отримала серйозне покарання

Розлученням не відскіпався – Ані Лорак позбавила колишнього чоловіка мільйонного заробітку

Під Дніпром по вулиці розгулює диво природи в "масці"

Найкращі анекдоти на середу 27 травня піднімуть ваш настрій на голову вище

Показати ще

Справді серйозно отруїтися можна лише,якщо з'їсти кілька кілограм зеленої, термічно необробленої картоплі разом зі шкіркою.

Проте, пророслу картоплювсе ж краще не купувати, а зелені ділянки краще зрізати з запасом.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше 

Нагадаємо, дефіцит вітаміну D провокує високу смертність від Covid-19

Як повідомляв портал Знай.ua, медики назвали всі "за" та "проти" популярної гречаної каші

Також Знай.ua писав, чому болгарський перець має різні кольори