Навесні картопля більшості середньостиглих сортів проростає навіть в добре облаштованих льохах. А ті, хто зберігають урожай на балконі чив коморі, стикаються з цією проблемою починаючи з лютого.

І хоча років 20 тому нікому б і в голову не прийшло задумуватись над тим, чи їдять пророслу картоплю - паростки просто обламували, а бульби вживали в їжу, - сьогодні завзяті прихильники здорового способу життя стверджують, що така картопля мало не смертельно небезпечна.

Наскільки ж направді небезпечна зелена або проросла картопля?

Фахівці кажуть, що її небезпека часто перебільшують. Дійсно, картопля містить соланін - отруйну речовину, яка має гіркийм смаком і оберігає рослину від поїдання тваринами.

Звичайна, нормальної якості, картопля містить до 0,05% соланіну - і це повністю безпечно. Однак його частка значно збільшується в позеленілій, а також в пророслій картоплі бульбах - особливо в шкірці і паростках.

Пророслі картоплини можуть містити в 10 разів більше соланіну в порівнянні зі звичайною картоплею.

проросла картопля, фото з вільних джерел
проросла картопля, фото з вільних джерел

Однак, після чистки в бульбі залишається лише 5-10% від початкової кількості цієї речовини. Крім того, якщо картоплю відварити, то соланін виходить в відвар.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Справді серйозно отруїтися можна лише,якщо з'їсти кілька кілограм зеленої, термічно необробленої картоплі разом зі шкіркою.

Проте, пророслу картоплювсе ж краще не купувати, а зелені ділянки краще зрізати з запасом.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, дефіцит вітаміну D провокує високу смертність від Covid-19

Як повідомляв портал Знай.ua, медики назвали всі "за" та "проти" популярної гречаної каші

Також Знай.ua писав, чому болгарський перець має різні кольори