Риба - дуже важлива складова раціону. Але не всі знають, що вживання деяких видів риб сер'озно загрожує здоров'ю, особливо в тому випадку, коли умови приготування або зберігання були порушені.

Оселедець. Фото: скрін youtube
Оселедець. Фото: скрін youtube

І однією з небезпечних риб, яку дуже любить більшість українців, є звичайний оселедець, повідомляє Телевізійна служба новин.

Справа в тому, що оселедець майже не проходить термічну обробку, а сіль не може знищити всіх паразитів, особливо якщо мова йде про слабосолону рибу. Таким чином створюються сприятливі умови для збереження неактивних паразитів, які при потраплянні до тіла людини можуть активізуватися та привести до виникнення серйозних проблем зі здоров'ям.

Які паразити можуть жити в оселедці та чим вони загрожують?

Найчастіше в оселедці зустрічаються:

Популярні новини зараз
Кінець війни в Україні до 31 грудня 2025 року: найпотужніший прогноз, який змінює все Хотіла відбити мобілізованого чоловіка: бус ТЦК протягнув по асфальту жінку - відео Пенсіонерам виплатять щомісячну компенсацію: у кого збільшаться виплати Не сплатити ні за світло, ні за газ: ПриватБанк блокує комунальні платежі
Показати ще
  • дифілоботриїди (широкий лентець) - кишечні паразити, одни з найбільших (можуть досягати метрової довжини), які живуть в тонкому кишечнику;
  • анізакіди - паразити, які живуть в порожнині органів ШКТ та викликають важкі розлади органів травної системи;
  • опісторхії - плоскі черви, які уражають печінку, жовчний міхур і підшлункову залозу.

Наслідки зараження гельмінтами

Якщо яйця паразитів пораплять до організму людини, з часом в неї можуть розвинутися наступні симптоми:

  • біль в животі, пронос, блювання (розлади з боку ШКТ);
  • запалення печінки, жовчних протоків, підшлункової;
  • алергічні реакції в вигляді набряків, свербіжу, висипів.

Якщо гельмінтоз прогресує, в важких випадках може розвинутись непрокідність кишечника та внутрішні кровотечі. Крім того, в людини можуть з'явитися хронічні захворювання.

Гельмінти в рибі, фото: Facebook
Гельмінти в рибі, фото: Facebook

Як захистити себе від зараження?

Щоб мінімізувати небезпеку, слід виконувати наступні правила:

  • купуйте рибу виключно в магазинах з контролем якості, а не на стихійних ринках;
  • дивіться на маркування (виробники мають вказувати спосіб обробки риби);
  • перед вживанням заморожуйте рибу як мінімум на 2 доби, тому що низькі температури здатні знищити більшість гельмінтів;
  • пам'ятайте, що термічна обробка робить рибу безпечною, то ж не варто її ігнорувати;
  • якщо ви любите слабосолоного оселедця, то витримуйте його в маринаді з сіллю та оцтом хоча б п'ять днів.

Оселедець з медом, кадр з відео
Оселедець з медом, кадр з відео

Користь оселедця

Все вищесказане не означає, що треба раз та назавжди викреслити оселедця зі свого меню.

Попри все, це дуже корисний продукт, однак слід дуже вдумливо підійти до його вибору. Орієнтуйтеся на зовнішній вигляд риби, обирайте лише перевірених продавців, а в разі будь-яких сумнівів утримайтесь від покупки. І якщо ви на 100 % не певні в якості риби, не їжте її в сирому виді.

Раніше портал Знай писав, як правильно мити овочі, щоб не отруїтися.

Крім того, ми повідомляли, чи варто купувати різаний кавун: лікарка застерегла від страшної помилки.

Також портал інформував про три харчові звички, які руйнують ваші суглоби.