Розширення Ради Безпеки ООН не зробить її більш ефективною. Таку думку висловив постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін.

Про це повідомляє агентство "ТАСС".

"Це зараз найгостріше і найголовніше питання реформи ООН", - зазначив російський представник.

Чуркін нагадав, що востаннє Рада Безпеки розширювалася в 1960-х роках. Він зазначив, наразі говорять про те, щоб в Радбезі стало більше членів для того, щоб вона стала більш ефективною і репрезентативною.

"Але тут я хочу застерегти: звичайно, більш репрезентативною Рада Безпеки буде, якщо розширити її членство, але ефективною точно не буде", - наголосив дипломат.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Російський постпред погодився з тим, що питання про реформування Ради безпеки справді назріло. Він нагадав, що вже протягом восьми років ведуться міжурядові переговори щодо цього питання. Цьому передували 11 років неформальних консультацій.

Читайте також: "Зала Радбезу ООН перетворилася на залу сорому Росії" - Сергеєв

Не можуть, за його словами, домовитися два основні табори. Він додав, що є країни, які хочуть стати постійними членами Ради Безпеки, в доповненні до п'ятірки, а є ті, що категорично цього не хочуть.

"Деякі країни, що претендують на постійне членство, кажуть, що їм не потрібно право вето. Наприклад, Німеччина каже, що їм не потрібно право вето. Африканські країни, які претендують на те, щоб у них було два постійні члени, хочуть, щоб у них було право вето", - сказав Чуркін

Це, за словами російського дипломата, "одне зі складних питань".