У неділю, 20 вересня в Непалі заплановано урочисте проголошення президентом нової конституції країни, повідомляє Euronews.

Основний закон, в якому прописані принципи федералізму і світського характеру держави, передбачає поділ країни на сім провінцій.

Публікація конституції викликала хвилювання серед населення, особливо на півдні, де етнічні меншини побоюються того, що вона призведе до зростання дискримінації.

Конституція є результатом скасування монархії вісім років тому, після чого пішов тривалий перехідний період.

Починаючи з весни, в зіткненнях за статті нової конституції загинули щонайменше 40 осіб.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

У суботу тривали демонстрації прихильників і противників остаточній редакції основного закону.

Багаторічний процес обговорення проекту конституції завершився в середу. Документ майже одноголосно прийняла Конституційна асамблея.

Читайте також: В Греції обирають новий парламент

Нова редакція основного закону була умовою перемир'я Катманду з повстанцями-маоїстами в 2005 році після десятиліття громадянської війни.

Тоді сторони домовилися, що Непал з монархії перетворюється на федеративну республіку. Це закріплено і в новій конституції. Втім, розподіл країни на сім провінцій став одним з найбільш суперечливих нововведень.

Крім того, основний закон відокремлює державу і релігію, чим незадоволені найбільш радикальні групи індуїстів.

Серед іншого, правозахисники похвалили Конституційну асамблею Непалу за закріплення в основному законі заборони дискримінувати сексуальні меншини.