На голландській авіабазі "Гілзе-Райен" Рада безпеки Нідерландів оприлюднила звіт щодо причин падіння літака "Боїнг-777" 17 липня 2014 року.

Згідно з висновками розслідування, характер уражень чітко вказує на конкретну модель ракети – 9N314М, пише Тиждень.

Ракета класу "земля-повітря", яку використовує комплекс "Бук", розірвалася в кількох метрах від лівої частини кабіни літака.

Після вибуху ракета випустила "тисячі маленьких залізних частинок специфічної кубічної або метеликової форми", які одразу вбили членів екіпажу у кабіні пілота. Зокрема, шрапнель знайшли у тілах трьох членів екіпажу.

Читайте також: В тілах жертв аварії МН17 знайшли осколки ракети "Бука"

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Рада безпеки Нідерландів наголосила на необхідності докладати більше зусиль для безпеки цивільної авіації у зоні конфліктів.

"Чому літак Малайзійських авіаліній летів над зоною конфлікту? Тому що там літали всі, і ніхто не міг подумати, що є загроза для цивільної авіації", - сказав голова Ради безпеки Тьїббе Юстра.

Він відзначив, що українська влада напередодні трагедії заявляла про присутність на Донбасі зброї, яка здатна уражати авіацію на такій висоті, проте не закрила небо для польотів літаків.

"Усі сторони, залучені до конфлікту на сході України, не подумали про ризики для пасажирських літаків", - сказано в звіті.