Через повномасштабну війну в Україні змінилися правила перевірки якості імпортованих продуктів. Сергій Ткачук, голова Держпродспоживслужби, розповів, що зараз до країни часто потрапляють товари під виглядом гуманітарної допомоги, і серед них можуть бути небезпечні продукти.

Після вторгнення в Україну почастішали випадки неконтрольованого ввезення продуктів, особливо молочної та м'ясної продукції. Такі товари часто потрапляють під виглядом гуманітарної допомоги. В результаті споживання консервів з однієї такої партії двоє людей в Миколаївській та Київській областях захворіли на ботулізм.

Жінка, яка обирає консерви
Жінка, яка обирає консерви

"Буває, що з-за кордону привозять продукти з майже закінченим терміном придатності. Це не благодійність, а просто спосіб позбутися прострочених товарів без витрат на їх утилізацію," – каже Сергій Ткачук.

До війни Держпродспоживслужба ретельно перевіряла імпортовані продукти. Зараз же планові перевірки припинені, а позапланові обмежені. Перевірки проводяться тільки за зверненнями споживачів або підприємств. Це означає, що реальна картина з підробленою продукцією невідома.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно
Показати ще

Сергій Ткачук також розповів про продукти з Польщі. Згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, Україна прийняла європейські стандарти. Це означає, що до польських продуктів можна довіряти – за 2024 рік не було жодних скарг на них.

Ткачук зазначив, що в багатьох країнах, таких як Китай, Бразилія та Аргентина, дозволено виробництво продукції з генетично модифікованих організмів (ГМО). Україна ж поки що не використовує такі товари, і наші аграрії сіють зерно без ГМО.

На завершення Сергій Ткачук підкреслив, що до війни Держпродспоживслужба постійно стежила за якістю імпорту, проводячи вибіркові перевірки. Зараз діє спрощений контроль, тому українцям варто бути обережними і не довіряти сліпо якості імпортованих товарів.

Нагадаємо, Ціни на «молочку» стрибнули вгору: чому йогурт та масло перетворюються на делікатеси

Раніше ми розповідали, що Українці масово переплачують за покупки: до яких схем вдаються магазини

Також, Якщо ви робите це на ринку, то незабаром опинитеся в лікарні: небезпека, про яку всі забувають