Проблема зростання кримінальних проваджень щодо онлайн-інтиму в Україні набуває гострого характеру. За першу половину 2024 року кількість справ, пов’язаних із поширенням порнографічних матеріалів, зокрема через платформу OnlyFans, дорівнює показнику за весь попередній рік. Цей стрімкий ріст викликає низку запитань і суперечливих оцінок.

Про це пише UA War Infographics.

З одного боку, українська поліція активно бореться з поширенням порнографії, що може свідчити про посилення уваги до цієї проблеми. З іншого боку, парадоксальною є ситуація, коли платформа OnlyFans, яка офіційно зареєстрована в Україні та сплачує податки до державного бюджету, опиняється в центрі уваги правоохоронних органів.

Кіберполіція. Фото: скріншот youtube
Кіберполіція. Фото: скріншот youtube

Виникає питання: якщо сервіс функціонує легально, то чому використання його за призначенням тягне за собою кримінальну відповідальність? Дійсно, всі ми розуміємо, що основна функція OnlyFans полягає не в навчальних курсах чи кулінарних майстер-класах, а в наданні платних інтимних послуг.

Популярні новини зараз
"Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Чому ж виникає така суперечність між легальністю платформи та переслідуванням її користувачів? Можливі кілька пояснень:

  • Недостатня чіткість законодавства

Українське законодавство в сфері порнографії потребує доопрацювання. Невизначеність термінів та критеріїв віднесення контенту до порнографічного може призводити до свавільного тлумачення закону правоохоронними органами.

  • Суспільні стереотипи та моральні засади

Стереотипи щодо сексуальності та порнографії часто впливають на правозастосовчу практику. Правоохоронці можуть бути схильні до морального засудження такого виду діяльності, навіть якщо вона не є явно незаконною.

  • Тиск з боку консервативних сил

Посилення тиску з боку релігійних та консервативних груп може спонукати владу до більш жорстких заходів щодо боротьби з порнографією.

Які наслідки такої ситуації:

  • Обмеження свободи самовираження

Загроза кримінального переслідування може змусити людей відмовитися від реалізації своєї сексуальної свободи, навіть у межах дозволеного законом.

кіберполіція, скріншот з відео
кіберполіція, скріншот з відео

  • Розвиток тіньового ринку

Підвищення ризиків для легального бізнесу може призвести до переміщення цієї діяльності в тінь, що ускладнює контроль за нею та створює додаткові ризики для користувачів.

  • Порушення прав людини

Переслідування за інтимну діяльність, яка не завдає шкоди іншим людям, може розглядатися як порушення права на приватне життя та свободу вираження поглядів.

Лише за умови комплексного підходу до цієї проблеми можна знайти оптимальне рішення, яке дозволить захистити права та свободи громадян, не порушуючи при цьому законність та порядок.

Нагадаємо, що українська модель OnlyFans оголила груди біля Кремля.

Як повідомляли раніше, Гетьманцев вимагає податків з платформи PornHub.

Як писав "Знай" раніше, відомий сайт для “дорослих” сплатив мільйони у вигляді податків.