Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації мобільний запровадила новий порядок реєстрації абонентів, які користуються передплаченим мобільним зв'язком.

Таке рішення необхідно для запобіганню шахрайства, йдеться на офіційному сайті НКРЗІ.

“Прийняття нової редакції Порядку зумовлене необхідністю спрощення реєстрації у операторів тих абонентів, які ще досі не зареєстровані, оскільки їх велика чисельність створює ґрунт для використання сім-карт для здійснення неправомірних дій, в тому числі, шахрайства, пов’язаного з використанням абонентських номерів. Ці фактори негативно позначаються на фінансовому стані абонентів і не сприяють репутації оператора, провайдера телекомунікацій”, – йдеться в повідомленні.

Новий порядок реєстрації користувачів мобільних послуг запрацював з 13 грудня 2018 року. Нововведення торкнеться практично всіх користувачів, оскільки в Україні поширене саме припейд-обслуговування. Це означає, що кожен може користуватися послугами оператора без пред'явлення паспорта і укладення договору в письмовій формі. Загалом таких клієнтів базах "Київстару", Vodafone Україна і lifecell не менше 90%.

За даними Держслужби статистики, на 1 жовтня 2018 року в Україні налічувалося 54,68 млн мобільних абонентів. Це зручна опція. Однак головний же мінус в тому, що таких користувачів складніше ідентифікувати. Тому для них недоступний весь перелік послуг, звичний для «контрактників». А також через це збільшується кількість шахраїв, яких майже не можливо виявити.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Згідно ж з новим порядком, тепер ідентифікацію можна провести віддалено. Для цього можна використовувати електронний цифровий підпис (ЕЦП), BankID, MobileID і інші сучасні інструменти. Обидва види заяв - паперове і віртуальне - матимуть однакову юридичну силу.

Нагадаємо, що популярні мобільні оператори України заробляють гроші для Росії, - активісти представили докази

Також "Знай.ua" писав, що стало відомо, як працюватиме мобільний зв'язок в умовах воєнного стану.

Як повідомляв "Знай.ua", Lifecell віддав абонентів роботам.