1 квітня в США у віці 84 років помер відомий радянський і російський поет Євген Євтушенко.

Його творча діяльність тривала понад півстоліття. Він став справжнім символом епохи, яка, як кажуть літературні критики, закінчилася зі смертю Євтушенка.

Перший вірш Євтушенка опубліковано в газеті «Радянський спорт» в 1949 році. З 1952 по 1957 рік навчався в Літературному інституті ім. М. Горького. Однак був виключений за «дисциплінарні стягнення», а також - за підтримку роману Дудінцева «Не хлібом єдиним». На першому році його навчання виходить перша книга віршів «Розвідники прийдешнього».

Період з 1960 по 1980 критики оцінюють як світанок Євтушенко. Його твори публікуються величезними тиражами.

На його вірші написані пісні: «А сніг іде» (Андрій Ешпай) виконують Майя Кристалинская, Жанна Агузарова; «Дай Бог» (Раймонд Паулс) - виконує Олександр Малінін, «Ні років» (Сергій Нікітін); «Зі мною ось що відбувається» (присвячується Белла Ахатівна Ахмадуліної) (Мікаел Таривердієв).

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

14 травня 1989 року зі величезним відривом, набравши в 19 разів більше голосів, ніж найближчий кандидат, був обраний народним депутатом СРСР від Дзержинського територіального виборчого округу міста Харкова і був ним до кінця існування СРСР.

Крім того, Євген Євтушенко відомий також як режисер, актор, драматург, сценарист. Наприклад, автор сценарію, режисер фільму «Похорон Сталіна», в якому і сам зіграв.

Є лауреатом багатьох нагород і премій:

1963 році був номінований на Нобелівську премію з літератури.

1967 - Орден «Знак Пошани».

1983 - Орден Трудового Червоного Прапора.

1984 - Державна премія СРСР - за поему «Мама і нейтронна бомба».

1993 - Орден Дружби Народів - Євтушенко відмовився його отримувати в знак протесту проти війни в Чечні.

1993 - Медаль «Захиснику вільної Росії».

2003 - Царскосельская мистецька премія.

2006 - Почесний громадянин міста Петрозаводська.

2004 - Орден «За заслуги перед Вітчизною» III ступеня.

2005 - італійська літературна премія Гринцане Кавур (Premio Grinzane Cavour) - «за здатність донести вічні теми засобами літератури, особливо до молодого покоління».

2007 - з ініціативи Світового конгресу російськомовних євреїв (ВКРЕ), висувався на Нобелівську премію з літератури 2008 роки за поему «Бабин яр».

2007 - Почесний доктор Петрозаводського державного університету.

2009 - Командор чилійського ордена Бернардо О'Хіггінс.

2010 - Державна премія Росії.

Почесний член Російської академії мистецтв.

2011 - нагороджений «Златим ланцюгом Співдружності» - вищою нагородою РОО «Російськомовне співтовариство творчих діячів».

2013 - лауреат премії «Поет».

2015 - почесний доктор Іркутського державного університету.

2015 - китайська міжнародна премія «Чжункунь» за видатний внесок у світову поезію.

2016 - Орден «Полярна зірка».

Раніше "Знай.ua" повідомляв, що 31 березня в США потрапив до лікарні поет Євген Євтушенко. Дружина Марія Новикова повідомила, що це не планове обстеження.

Незважаючи на поганий стан здоров'я, Євтушенко продовжував роботу над своїм незакінченим романом. Поет диктував дружині заключні глави роману, над яким він працював останні два роки.