Російська компанія "Газпром" заборгувала Литві чималу суму, тому у разі несплати пристави примусово стягнуть штраф у розмірі 36 мільйонів євро.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

За словами представника Ради з конкуренції при литовській антимонопольній службі Марії Грумблене, строк погашення боргу минув 22 березня, тому є всі підстави говорити про порушення угоди.

Документ про обмін блакитним паливом російська компанія підписала ще у 2004 році із Lietuvos energijos gamyba.

Грумблене зазначила, що цей штраф став найбільшим за всю історію, адже призначався частинами у кілька етапів. Наприклад, у період 2013-2015 років Газпром відмовився від переговорів, хоча вже на той момент обов'язкова сума до сплати складала 35,651 мільйонів євро.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Втім, рішення щодо штрафу оскаржили у адміністративному суді Вільнюса, але під час розгляду клопотання виявилося, що відмова Газпрому суперечить не тільки зобов'язанням за договором, а й взагалі монопольному становищу компанії.

Пізніше російська сторона зашкодила литовським партнерам купувати газ у інших постачальників, тому ще раз порушила умови про конкурентність.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що представники Газпрому оскаржили рішення київського суду про штрафні санкції.