20 квітня закінчився крайній термін подачі заявок громадських організацій на участь у майбутній, створеній за підтримки Київради, громадській організації «Київська молодіжна рада», яка, за словами секретаря КМР Володимира Прокопіва, буде брати активну участь в ухваленні важливих рішень на національному, регіональному та місцевому рівні.

Ось тільки такою ініціативою виявилися задоволені не всі молодіжні організації. Вірніше, навіть не самою ініціативою, а принципами створення подібного органу, затвердженими в міській раді.

За словами Олексія Захарченка - представника однієї з місцевих громадських молодіжних організацій, замість того, щоб створити класичну раду з представників різних громадських організацій, керівництво Київської міської ради намагається насильно загнати всі «молодіжки» столиці в одну.

«По-перше, це є грубим порушенням Закону України «Про громадські об'єднання», стаття 3 якого говорить, що громадські об'єднання створюються і діють, грунтуючись на принципах добровільності. По-друге, є ряд організацій, які не бажають або не можуть стати членами Національної молодіжної ради України, що порушує їх право на участь у громадському житті столиці» - каже Олексій Захарченко.

Частково підтримав думку представника громадської організації і глава київського відділення політичної партії «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» Олександр Федоренко. Щоправда, за його словами, навіть якщо б до новоствореної організації і змогли увійти представники всіх зацікавлених ГО, особливого позитивного впливу на життя міста все-одно чекати було б не варто.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«Всі ці громадські організації і громадські ради при державних органах, за великим рахунком, - звичайнісінька фікція. Вони не мають жодних прав, не мають реальних механізмів і можливості впливати на процес прийняття рішень.

Їх засновують, найчастіше, для того, щоб просто показати, що, мовляв, громадськість бере активну участь в процесах, впливає на щось, що з нею рахуються. Але за фактом, переважна кількість людей, які виявили бажання стати членами такої організації - «свої». Є в них і певний відсоток людей, які дійсно хотіли б щось змінити або поліпшити. Однак, коли вони розуміють, що реальних важелів тиску на владу у них не існує, вони просто розчаровуються і йдуть.

В цілому, причин для створення таких «кишенькових» організацій, яких, до речі, і так вже чимало створено, всього три. По-перше, як я вже говорив, їх створюють для того, щоб була видимість участі суспільства в процесі прийняття важливих рішень. Друга причина - поліпшення іміджу влади в очах у тому числі і міжнародного співтовариства. Третя причина - особистий інтерес і можливість, в разі чого, перекласти відповідальність за який-небудь неприємний інцидент на громадськість. Мовляв, ми тут ні до чого - громада цього сама захотіла» - пояснює експерт.