Група норвезьких мистецтвознавців зайнялася дослідженням всесвітньо відомої картини "Крик", написаної Едвардом Мунком в 1893 році, і виявила декілька раніше непомічених елементів.

Основна версія, до якої багато років схилялися дослідники, свідчила, що художник зобразив на полотні наслідки виверження Кракатау - великого індонезійського вулкана. Однак тепер вчені розгледіли на тлі мешканців стратосфери, які в народі отримали назву "перламутрові або полярні хмари" - до сих пір не до кінця розгадане природне явище.

Вчені вважають, що Мунк, якому пощастило побачити незнайоме явище, просто злякався незрозумілого і це надихнуло його на створення картини. Дослідники також розповіли про задокументовану появу перламутрових хмар у кінці 19 століття.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про те, як відомий карикатурист намалював Олега Скрипку після скандальних заяв.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще