На 88-році з життя пішов відомий вчений і фізик-теоретик Олексій Абрикосов, якого удостоїли в 2003 році Нобелівської премії.

Про це повідомив колишній міністр освіти Дмитро Ліванов, передають російські ЗМІ. Він вів свою наукову діяльність в радянських і американських університетах.

Абрикосов народився в 1928 році в Москві. Він закінчив з відзнакою фізичний факультет Московського державного університету. Докторську дисертацію він захистив у віці 27 років.

У 1991 році прийняв запрошення Аргонської національної лабораторії в Іллінойсі і емігрував в США. Він також отримав американське громадянство. На думку академіка Георгія Заварзіна, на прощання Абрикосов висловив своє неприязне ставлення до російського народу на загальних зборах Академії наук.

У 2003 році спільно з Віталієм Гінзбургом і Ентоні Леггет був удостоєний Нобелівської премії з фізики. Вчене співтовариство так відзначило його працю "основоположні роботи з теорії надпровідників і надтекучих рідин".

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, в Німеччині помер письменник Гюнтер Грасс. У 1999 році йому вручили Нобелівську премію в галузі літератури.