Незважаючи на те, що травневі свята постійно супроводжує низка скандалів і політичних дискусій, безперечно одне - для багатьох це вихідні дні. Крім того, в цьому році початок травня - це ще і перші теплі дні, коли можна вибратися на природу без остраху застудитися.

Традиційним блюдом, яке готуватимуть на вогні українці, звичайно, стане шашлик. Але не шашликом єдиним живемо. Існує чимало різноманітних страв, які можна приготувати, відпочиваючи на природі. Сьогодні ми про них і розповімо.

Шурпа

Зараз все більше охочих відпочити на природі беруть з собою казан. Метушні з ним не набагато більше, ніж з мангалом, а ось суп на природі може виявитися дуже доречним. Звичайно, шурпа - блюдо досить непросте. Попередньо потрібно замаринувати цибулю в оцті, солі і цукрі. Розмістивши казан на вогні, спочатку обсмажте м'ясо зі спеціями в курдючному жирі (традиційно використовують баранину, але це не принципово), додайте овочів і залийте водою.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Години через два шурпа буде готова. Мариновану цибулю краще додавати в найостаннішу чергу, безпосередньо перед вживанням. Спробуйте, можливо ви назавжди забудете про мангал і почнете всюди брати з собою казанок.

Мідії

Мідії давно перестали бути справою гурманів. Звичайні молюски в мушлях продаються кілограмами за цілком доступними цінами. І якщо ви вирішили спробувати приготувати на природі мідії, то вам знадобитися мангал і решітка. Маринувати їх ні в чому не треба, достатньо просто помити і висипати прямо в мушлях на решітку.

Заздалегідь можна приготувати суміш лимонного соку зі спеціями за смаком, щоб поливати молюсків у процесі приготування. Заодно можна приготувати на грилі апельсини або кислі яблука, до мідій вони підійдуть ідеально.

Бургери і стейки

Якщо без смаженого м'яса ви відпочинок на природі все-таки не уявляєте, а шашлик вже набив оскому, то завжди можна приготувати на решітці бургери або стейки на американський манер.

Для гарного стейка можна взяти хорошу телятину і попередньо замаринувати у вині з сіллю і перцем. Якщо підсмажити розмарин в маслі, а потім це масло вилити в маринад, то м'ясо стане дуже м'яким і ніжним. Приберіть з м'яса всю плівку, інакше стейк буде вигинатися при смаженні.

До бургерів варто готуватися ґрунтовніше: заздалегідь наліпивши з фаршу котлет і залишивши в морозилці. Овочі та бекон до бургерів можна теж кинути на решітку разом з котлетами. На самі котлети можна під кінець готування покласти по шматочку сиру.

Люля-кебаб

Ще одне м'ясне блюдо, яке можна приготувати на мангалі. Фарш для кебаба потрібно готувати заздалегідь, дотримуючись деяких тонкощів процесу.

По-перше, забудьте про блендер. Найкраще подрібнити м'ясо гострим ножем до пастоподібного стану вручну. В крайньому випадку, можна трохи допомогти собі м'ясорубкою. У фарш додайте дрібно нарізану цибулю (теж вручну, інакше вона втратить весь сік).

Після цього фарш треба відбити. Для цього можна якийсь час із силою кидати його в блюдо. Вже на місці, коли вугілля нагріється, візьміть широкі шампури і обліплюйте їх фаршем, щоб вийшли «ковбаски» шириною 3-4 сантиметри. Робіть це мокрими руками, щоб фарш краще склеївся і не впав на вугілля.

Гриби на грилі

На решітці мангала можна приготувати і гриби. Для цього найкраще підійдуть великі печериці. Краще брати найсвіжіші, які ще не встигли розкритися.

Попередньо гриби варто примаринувати в лимонному соку з сіллю і перцем. Не бійтеся, якщо після обсмажування вони будуть виглядати злегка підгорілими, всередині печериці залишаться дуже соковитими.

Картопля

Вчити вас готувати печену картоплю у фользі ми не будемо, це і так знають всі. Але якщо ви захопили з собою мангал і шампури, то можна підсмажити картоплю і по-іншому.

Для цього заздалегідь треба відварити картоплю в мундирі. Бажано при цьому злегка недоварити, щоб усередині вона була сирувата. Головне - не переварити. Після цього очистіть картоплю від шкірки і 1-2 години потримайте в маринаді з лимонного соку, оливкової олії і спецій за смаком. Нанизуйте на шампури і обсмажуйте на вугіллі.