Президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв обвинуватив Захід у спробі посіяти хаос в нестабільній Центральної Азії. У той самий час він висловив готовність повернутись до розгляду справи засудженого довічно дисидента, суперечка навколо котрого спричинила розірвання ключової угоди із США, повідомляє Кореспондент.

Алмазбек Атамбаєв сказав у понеділок, 27 липня, журналістам, що чекає на приїзд експертів Євросоюзу і радить американцям надати своїх представників для вивчення справи журналіста та активіста Азімжана Аскарова, котрого засудили до довічного ув'язнення за звинуваченням у збурюванні етнічної ворожнечі з кровопролиттям.

Уряд на знак протесту проти присудження Аскарову премії Держдепартаменту за правозахист минулого тижня розірвав угоду про співпрацю із США, яку підписали ще в 1993 році, відповідно до якої Киргизія одержала майже 2 мільярда доларів.

Читайте також: Танець Обами змусив інтернет спалахнути (відео)

Атамбаєв сказав, що підтримує уряд, але залишив двері відкритими для переговорів із Заходом, якого непокоїть стан справ з правами людини в злиденній республіці, яка залежить від Росії.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

"Ми пропонували представникам США та іншим країнам: направляйте юристів і експертів, ми готові заново разом переглянути всі матеріали справи Азімжана Аскарова", - сказав президент.

Етнічного узбека Аскарова запроторили за грати за звинуваченням в організації масових заворушень і підбурюванні міжнаціональної ворожнечі, що призвели до вбивства міліціонера в червні 2010 року, коли міжетнічні зіткнення на півдні забрали понад 400 життів.

Міжнародні та місцеві правозахисники вимагали звільнити Аскарова як такого, котрого переслідують за політичними мотивами і піддають тортурам.

Киргизький президент сказав, що дискусія навколо справи Аскарова підливає масла у вогонь міжетнічної недовіри. "Багато хто говорить: ну що такого, дали комусь премію?! Але насправді ця премія. Ось проростає трава, і хтось кидає у цю траву недопалок. Може бути, він згасне, а може бути, що й спричинить пожежу. Тим, хто одержує гранти від певних країн, треба, щоб у нас не припинявся хаос, щоб був бардак, а нам потрібна стабільність", - сказав Атамбаєв.

У свою чергу США називали позбавленого волі Аскарова "єднальною фігурою правозахисної спільноти, котра збирає разом людей всіх національностей".

Нагадаємо, що раніше Киргизія приєдналась до очолюваного Москвою Євразійського економічного союзу, який критики розглядають як спробу Росії поновити СРСР. Москва тримає недалеко від Бішкека військову авіабазу і започаткувала кілька великомасштабних економічних проектів в Киргизії.