У Баку 3 серпня відбулася церемонія зустрічі контейнерного поїзда Nomadexpress. Він прямував маршрутом з китайського міста Шіхецзи в азербайджанський місто Аляти.

Про це повідомляє китайське видання "Сіньхуа".

Тестовий потяг відбув з Китаю 28 липня. Він подолав понад 3500 кілометрів через Казахстан і Каспійське море. На це пішло п'ять діб.

Даний маршрут відкрили в рамках реалізації Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту та програми "Новий Шовковий шлях". Він проходить в обхід території Росії.

Тестовий поїзд доставив 41 вагон-платформу. Вона розрахована на перевезення 82 контейнерів вагою по 20 тонн. Перший ешелон привіз 1771,2 тонни каустичної соди.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Реалізацією проекту займаються казахстанська компанія "Казахстан Темір Жоли", "Азербайджанські залізниці", Азербайджанське Каспійське Морське пароплавство і Бакинський міжнародний морський торговельний порт.

"Запуск даного маршруту дасть поштовх для підвищення потенціалу з експорту та транзиту країн-учасниць і для підвищення конкурентоспроможності Транскаспійського маршруту. Він є привабливим і вигідним для вантажовідправників із країн Європи", - зазначили в Азербайджанських залізницях.

Читайте також: У Єгипті запустили другий Суецький канал

Другий поїзд планують відправити у вересні за маршрутом Китай - Казахстан - Азербайджан - Грузія - Туреччина.

Новий Транскаспійський маршрут зайняв шість днів, тоді як раніше аналогічні вантажі перевозилися альтернативними маршрутами за 25-40 днів через порти Бендер-Аббас в Ірані та Поті в Грузії.

Виникає питання, чи зможе Росія, як потенційно найбільша транзитна країна з Транссибірської магістраллю, запропонувати альтернативу "Новому Шовковому шляху".