Іран після зняття санкцій може збільшити експорт нафти на 730 тис. барелів на добу. В результаті це призведе до падіння цін на "чорне золото" у світі.

Про це в п'ятницю повідомили іранські ЗМІ з посиланням на прогноз Міжнародного енергетичного агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

Таке зростання обсягів експорту нафти, на думку експертів, Іран забезпечить "досить швидко" після скасування міжнародних, а також односторонніх санкцій щодо Тегерана.

Згідно з даними іранської сторони, до запровадження санкцій Тегеран експортував 2,3-2,5 мільйонів барелів нафти на добу. Однак потім цей показник скоротився в два рази.

Зростання експорту іранської нафти, за очікуванням експертів, відбудеться в другій половині наступного року.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Додатковий експорт іранської нафти, на думку експертів, поєднаний з високими обсягами виробництва та порівняно низьким зростанням рівня споживання в світі призведе до більшого, ніж це раніш очікувалося, зниження цін на нафту.

Міністр нафти Ірану Біжан Зангане раніше заявляв про намір збільшити нафтовий експорт після виконання укладеного 14 липня в Відні спільного всеосяжного плану дій щодо врегулювання іранської ядерної проблеми.

Читайте також: Швейцарія першою відмінила санкції щодо Ірану

"Після виконання СВПД у нас почнеться основна робота. Перший крок - це підготовка до збільшення нафтового експорту", - зазначив він.

Нафтопереробні підприємства Греції, Іспанії та Італії готові відновити покупку нафти з Ірану одразу після скасування санкцій.

Нагадаємо, Міжнародне енергетичне агентство в щомісячному звіті щодо нафтового ринку констатувало, що світова пропозиція нафти зростає з "шаленою швидкістю". Її перевиробництво настільки велике, що надлишки залишатимуться на ринку ще протягом 2016 року.