Швейцарія відкрила кримінальну справу проти одіозного младоолігарха часів Януковича Сергія Курченка. Пише Перша інстанція.

Генеральна прокуратура України підрахувала суму збитків, яку скандально відомий бізнесмен завдав державі - понад 1 млрд гривень.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 26 серпня, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень.

Своїм рішенням суд надав Генпрокуратурі доступ до рахунків швейцарської компанії "Elbrus SA" у банку "Credit Suisse" - ці дані можуть допомогти в розслідуванні злочинів, скоєних Сергієм Курченко.

Завдяки цьому клопотанню Генпрокуратури, стали відомі нові подробиці про "Справу Курченка". Як вказали представники ГПУ під час судового засідання, Федеральна прокуратура Швейцарії зараз веде кримінальне розслідування проти Курченко за фактом відмивання грошей через "VETEK Gas Trading & Supply SA" і "VETEK Trading SA". Крім того, місцеві сищики знайшли ще одну швейцарську компанію, тісно пов'язану з бізнес-структурами підприємця - "Elbrus SA".

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Читайте також: У Києві "накрили" конвертцентр, який обслуговував Курченка

Згідно з судовими матеріалами, протягом 2009-2013 рр. Курченко заволодів майном Міненуглепрому - великими обсягами скрапленого газу. Йому закидають службове підроблення документів, протиправні господарські операції купівлі-продажу палива, відмивання грошей. Підраховано, що інтересам держави завдано збитків на суму понад один млрд. гривень.

У кримінальному провадженні сказано, що шість років тому він вступив у змову з високопоставленими чиновниками, "у тому числі держслужбовцями, посади яких віднесені до 1-3 категорій посад". Топ-чиновники, імена яких у матеріалах не називаються, які забезпечували поставки завищеного обсягу газу для продажу на спеціалізованих аукціонах через "Українську аграрну біржу" та "Товарну біржу "Перша незалежна біржа", нібито, для потреб населення за пільговими цінами.

Курченко, використовуючи підконтрольні йому "Укрхарківгазпостачання-2009", "Луганськпропангаз", "Харків-СПБТ", "ГазУкраїна-2009", "ГазУкраїна-2020", "Запоріжгаз-2000", "Черкаси-Газснаб", викуповував скраплений газ за пільговими цінами, а продавав по ринковим. Він же розподіляв отриманий прибуток між учасниками та легалізував прибуток через "Брокбізнесбанк" і "Реал Банк", йдеться в ухвалі суду.