Мешканці Карелії з літа бунтують проти злиття класів та закриття шкіл.

Про це пише Новая газета.

"До карельського селища Велика Губа від Петрозаводська близько трьох годин їзди по убитій дорозі, яку будували фіни ще в сорокові роки. Російське міністерство освіти пропонує саме по ній возити учнів до школи щодня. Таким чином виглядає місцева оптимізація", - ідеться у повідомленні.

Згідно інформації, місцеві села опинилися в центрі великого скандалу влітку - батьки збунтувалися. Через "оптимізацію" в Медвеж'єгорськом районі вже закрили школу в селищі Космозеро, а в школі в селищі Велика Нива залишилися лише початкові класи.

Читайте також: В Криму вчителів кримськотатарської мови позбавляють педстажу - Меджліс

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Останньою краплею стало рішення міністерства освіти Карелії про ущільнення класів в останніх школах: "класи-комплекти" мали об'єднати дітей різного віку.

У школі Ламбасручья після звільнення більшості педагогів один учитель буде вести урок англійської одночасно для учнів п'ятих, шостих і дев'ятих класів.

Міністр освіти Карелії Олександр Морозов упевнений, що всі ці рішення поліпшать якість освіти і зроблять школи більш конкурентоспроможними.

"Оптимізація - наслідок кремлівської політики, однак вголос в Карелії говорити про це не прийнято. У квітні Москва зажадала від республіки віддати федеральній казні півтора млрд рублів, пообіцявши натомість три млрд кредиту", - розповідають обурені батьки.

Влітку селяни провели кілька імпровізованих батьківських зборів. Батьки школярів писали прем'єру Дмитра Медведєва і главі Карелії Олександру Худілайнену. Вони просили вберегти від оптимізації сільські середньоосвітні школи.

В акціях протесту брала участь і співробітниця адміністрації Великої Губи Євгенія Ільїна, після цього її звинуватили в порушенні закону "Про муніципальної службі РФ". Вона"допустила в соціальній мережі "ВКонтакте" не обумовлені її посадовими обов'язками неодноразові висловлювання, судження й оцінки на адресу виборного посадової особи місцевого самоврядування, голови Велікогубского сільського поселення та органів місцевого самоврядування".

Тим не менш, першого вересня в Великої Губі все ж відбулася урочиста лінійка - при скупченні поліції і в присутності районних чиновників.

У Ламбасручье 15 учнів з 26 бойкотували День знань, про що батьки повідомили адміністрацію школи, а у Великій Ниві, де залишилася лише початкова школа, в перший день нового навчального року ніхто не прийшов: тут не вичищені вигрібні ями і протікає покрівля.