Керівництво Федеральної служби з технічного та експортного контролю РФ (ФСТЕК) прийняло рішення обмежити поставки дизельного палива в Україну.

Про це повідомила своїм українським клієнтам російська компанія "Роснефть", передає OilNews.

За даними видання, мета введених обмежень - не допустити використання російського палива Збройними силами України. Крім дизельного палива посилений режим експорту товарів подвійного призначення з РФ поширюється також на олії, бутан і ін.

"Російські постачальники нафтопродуктів вимагають від українських контрагентів довідки про те, що поставлений ресурс не буде використаний у військових цілях. В іншому випадку, російські митні служби не оформляють паливо", - йдеться в повідомленні.

За словами директора консалтингової групи "А-95" (Київ, - ред.) Сергія Куюна, в нинішньому році на частку російських поставок припадає 30% ринку дизпалива.

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Читайте також: США збільшать поставки ядерного палива в Україну

"Фактичне блокування експорту дизпалива в Україні може призвести до певного ресурсного дискомфорту на час переорієнтації на інші джерела поставок, насамперед, на Білорусь, яка сильно скоротила експорт в Україну в 2015 році (здебільшого, через активізацію російських виробників). Також не доводиться виключати корекцію цін, оскільки російське дизпаливо є найдешевшим на ринку і буде заміщено більш дорогими ресурсами з альтернативних джерел", - підкреслив Куюн.

Варто відзначити, що за його інформацією, в даний час запаси дизпалива на внутрішньому ринку - надлишкові.

Нагадаємо, за підсумками січня-серпня РФ поставила в Україну 1,01 тонн дизпалива, зайнявши другу позицію серед постачальників такого палива після Білорусі. З РФ постачається продукція Саратовського і Рязанського НПЗ (Роснефть), Волгоградського НПЗ (Лукойл) і Орського НПЗ (РуссНефть).