В іспанській провінції Каталонія в неділю, 27 вересня, почалися вибори до парламенту автономного співтовариства, які місцева влада на чолі з головою уряду (Женералітета) Артуром Масом оголосила "плебісцитарними", пише ВВС.

На думку каталонської влади, якщо за підсумками голосування прихильникам незалежності автономного співтовариства від Іспанії вдасться отримати абсолютну більшість місць у парламенті (68 і більше), то почнеться "процес отримання незалежності" . Буде сформовано уряд, розроблено законодавство, прийнята конституція. За планами сепаратистів незалежність може бути проголошена вже через 18 місяців. Влада Іспанії не визнає "плебісцитарний" характер виборів і заявляють, що мова йде про звичайні виборах до парламенту автономного співтовариства.

Блок сепаратистських партій випереджає за популярністю суперників. Його керівники заявляють, що перемога на виборах надасть їм мандат на одностороннє оголошення незалежності.

Читайте також: У разі отримання незалежності Каталонія втратить членство в ЄС - Кемерон

Уряд у Мадриді, який раніше заборонив проведення референдуму з цього питання, відкидає ці заяви як безвідповідальні.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Однак вибори в Каталонії розглядаються багатьма в країні як найважливіші за всю новітню історію Іспанії.

Нещодавно прем'єр Іспанії Маріано Рахой заявив, що навіть при більшості голосів Каталонія не отримає статус незалежної держави. Він вважає вибори, які пройдуть у провінції, незаконними.