Четверо з десяти росіян (39 відсотків) через рік після введення продуктових санкцій заявили, що якість продуктів харчування в магазинах Росії погіршилося.

Це випливає з опитування дослідницького холдингу "Ромир", підсумки якого опублікували 1 жовтня.

Кожен третій опитаний (30%) сказав, що погіршилася якість деяких товарів і марок, ще 9% сказали, що гіршими стали багато продуктів. При цьому половина росіян (52%) впевнена, що за рік нічого не змінилося. 9% відсотків росіян повідомили, що якість їжі в Росії покращилась.

Найчастіше про погіршення якості продуктів говорили жителі невеликих російських міст, а також жителі Північно-Заходу. Аналітики "Ромир" вважають, що якість продуктів в Петербурзі, Карелії і Мурманську погіршилась, оскільки до санкцій в цих регіонах продавали багато продуктів зі скандинавських країн.

Більше половини опитаних (57%) розповіли, що не помітили наслідків санкцій проти Заходу, оскільки не купували іноземні продукти, у тому числі делікатеси. Кожен третій (35%) сказав, що деякі звичні марки зникли з полиць магазинів, однак їх вдалося замінити аналогами.

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче
Показати ще

Ще 8% відсотків росіян повідомили, що постраждали від продуктових санкцій, оскільки не змогли замінити іноземні продукти російськими.

Читайте також: Россільгоспнагляд визнав 78% російського сиру фальшивкою

Більшість росіян (71%) вважають правильним продовжити продуктове ембарго ще на півроку. 39% вважають це "адекватною відповіддю Заходу", ще 32% - що це допоможе місцевим виробникам.

Ще 11% кажуть, що продуктові санкції створили додаткову корупцію і таємні шляхи для заборонених продуктів. 10% сказали, що санкції шкодять пересічним росіянам.

Уряд Росії в серпні 2014 року заборонив ввозити в країну молоко, м'ясо, рибу, фрукти, овочі з Євросоюзу, США, Австралії та інших країн. Це стало відповіддю на санкції, які ці країни ввели проти Росії за приєднання Криму і війну в Донбасі.