Лауреатами Нобелівської премії з медицини 2015 року стали ірландець Вільям Кемпбелл і японець Сатоші Омура за відкриття в галузі боротьби з паразитами, а також китаянка Юю Ту за відкриття в галузі боротьби з малярією.

Вручення премії відбудеться в Королівському Каролінському інституті в Стокгольмі, пише Інтерфакс-Україна.

Кемпбелл і Омура отримають половину премії. Їм вдалося відкрити новий клас ліків на основі авермектинів - продуктів життєдіяльності грибів Streptomyces avermitilis, що допомогло в лікуванні інфекцій, які переносяться паразитичними черв'яками. Друга половина дістанеться Юю Ту.

На премію 2015 року номінували 327 учених, 57 із них - вперше.

Торік премію в галузі медицини отримали норвезькі фізіологи Едвард і Мей-Брітт Мозер і британський невролог Джон О'Кіф за наукові роботи, що пролили світло на те, як мозок орієнтується в просторі.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Згідно із заповітом Альфреда Нобеля, лауреата премії з медицини та фізіології визначає заснований 1810 року Каролінський інститут у Стокгольмі. Члени Нобелівського комітету також можуть запрошувати для консультацій фахівців. Церемонія нагородження лауреатів відбудеться за традицією в Стокгольмі 10 грудня.

Читайте також: Нобелівський лауреат прочитав лекцію у Львові

Розмір премії цього року, як і в попередні два, становить 8 млн шведських крон, при цьому у зв'язку з ослабленням курсу шведської валюти ця сума вперше за 15 років буде меншою за 1 млн долларів і становитиме 953 тис. долларів.

Володарів наступної нагороди - з фізики - оголосять 6 жовтня.

Нагадаємо, англійская букмекерська фірма Ladbrokes визначила фаворитів Нобелівської премії з літератури у 2015 році. На їх думку, найбільші шанси отримати престижну літературну премію у білоруської письменниці з українським корінням Світлани Алексієвич.