Сьогодні, 16 жовтня, у Брюсселі лідери чотирьох країн-членів Європейського Союзу - Польщі, Литви, Латвії та Естонії – підписали договір про будівництво першого європейського газопроводу до країн Балтії.

Вони очікують, що новий газогін дасть можливість зменшити залежність від поставок російського газу, пише Тиждень.

"Ви завершили енергетичну ізоляцію країн Балтії. Ви позбавилися від тривалої залежності від одного постачальника", - прокоментував угоду голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Читайте також: Росія і Пакистан спільно побудують газопровід

Проект передбачає будівництво газопроводу довжиною 534 кілометри. Він братиме початок у центральній Польщі та завершуватиметься у селищі Яшюнай на південному-сході Литви.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Очікується, що загальна вартість будівництва складе 558 млн євро. 300 мільйонів євро з цієї суми має виділити Європейський Союз.

Аналітики відзначають, що підписана сьогодні угода є лише одним з кроків з боку країн Східної Європи для забезпечення енергетичної незалежності від Росії.