Лукашенко став президентом Білорусі в п'ятий раз. За нього проголосували майже 83% виборців. Від підсумків виборів 2006-го і 2010-го років цей результат не відрізняється. В то же время міністри закордонних справ Євросоюзу призупинять санкції проти нього на чотири місяці.

В інтерв'ю "Знай" Андрій Єлісєєв, аналітик з Білоруського інституту стратегічних досліджень, пояснює чому так сталося.

- В Лукашенка дійсно така велика підтримка населення, що він з результатом в 83% підтримки став Президентом вп'яте?

- Напередодні виборів електоральний рейтинг Лукашенка становив 45,7%. Відповідно, проголошений відсоток став результатом завищених цифр на 30-40%.

Це зовсім не проблема в сформованій політичній системі, коли Центральна виборча комісія підконтрольна виконавчій владі, опозиція і громадянське суспільство мають мізерну представленість у виборчих комісіях.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Читайте також: Лукашенко вимагає від МВФ фінансової підтримки у $3 млрд

У Лукашенка чимала електоральна база, але вона забезпечена не тільки його особистими досягненнями і харизмою.

Масштабний контроль за ЗМІ. На державних телеканалах Лукашенко демонструється виключно в сприятливому світлі, альтернативна думка ігнорується або піддається односторонньої критиці. FM-радіостанції можуть подавати суспільно-політичні новини лише на підставі стрічки офіційного новинного агентства.

- Але незважаючи на це Європа зняла з нього санкції, хоч і на чотири місяці. Завдяки чому?

- По-перше, завдяки звільненню політв'язнів в кінці серпня 2015 року. По-друге, у зв'язку з відсутністю післявиборчих масових репресій, як це було в 2010 році.

І по-третє, у зв'язку з більш-менш нейтральною позицією Лукашенко по Україні та наданими посередницькими послугами з вирішення російсько-українського конфлікту.

Читайте також: Спостерігачі ОБСЄ розкритикували вибори у Білорусі

Насправді станеться дежавю осені 2008 року. Тоді у відповідь на звільнення політв'язнів, ЄС також продовжив дію санкцій, одночасно тимчасово їх заморожуючи.

- Україна могла пролобіювати інтереси Лукашенка в Європі по зняттю санкцій?

- Цілком можливо хтось із представників української політичної еліти міг замовити слово на підтримку такого рішення. Проте, цей чинник не варто перебільшувати.

Вони приймають рішення, насамперед виходячи з балансу інтересів країн ЄС. За великим рахунком, у білоруському питанні в рамках Ради ЄС визначальною є думка всього декількох країн ЄС. Це Німеччина, Франція, Швеція, Литва, Польща. Решта мають мало експертної бази і схильні слідувати досягнутому консенсусу.