У серпні комерційні запаси нафти Саудівської Аравії сягнули 326,6 млн барелів. Цей показник є рекордним щонайменше з 2002 року. Про це свідчать дані Спільної ініціативи з нафтової статистики (Joint Organisations Data Initiative, JODI), пише Bloomberg.

Місяцем раніше цей показник становив 320,2 млн барелів. При цьому королівство знизило експорт нафти з 7,27 млн в липні до 7 млн барелів на день у серпні.

За словами лондонського аналітика Мохаммеда Рамаді, падіння експорту саудівської нафти відображає реалії сучасного ринку.

"Цілком логічно спостерігати зниження експорту з боку Ер-Ріяда, оскільки ринок стає більш конкурентним, а багато країн-членів ОПЕК продають сировину зі знижкою за ціною нижче, ніж саудівська нафта", - зазначив він.

Експерт підкреслює, що зростання комерційних запасів саудівської нафти - це частина стратегії королівства з утримання своєї частки на ринку.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Сауди позбавили Путіна прибутку з "чорного золота"

"Саудити не скоротять виробництво нижче 10,2 млн барелів на день, а всі надлишки сировини йдуть у комерційні запаси", - зауважив Рамаді.

Така тенденція зберігається вже кілька місяців і триватиме, доки Ер-Ріяд буде зберігати свою частку на ринку.

Нагадаємо, аналітик Інституту нафти і газу Володимир Бутко вважає, що до кінця року нафта поступово дешевшатиме до $45 за барель. Далі ціни знижуватимуться динамічнше. За його словами, Саудівська Аравія розраховує на повернення 70 відсотків ринку нафти в Європі, як це було у 1980-х роках, замість теперішніх 30%.