Краківський суд вирішив відмовити у видачі режисера Романа Поланскі Сполученим Штатам, де він звинувачується в зґвалтуванні. Запит на екстрадицію прокуратура США надіслала Польщі ще в січні цього року – повідомляє Polskie Radio.

Суддя Даріуш Мазур пояснив, що "беручи до уваги польське право і польсько-американські угоди про екстрадицію, а також Європейську конвенцію прав людини", Роман Поланскі не може бути екстрадований.

Рішення польського суду - не видавати режисера - підлягає апеляції з боку США.

До речі, сам Поланскі покинув Польщу, ще до остаточного рішення суду. Режисер перебував у Кракові, коли розпочався процес, але згодом він відправився в Париж. Про це повідомила місцева радіостанція з посиланням на список пасажирів на рейсі.

Читайте також: Польща хоче депортувати режисера Романа Поланські до США

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Нагадаємо, у США 83-річний режисер звинувачується у зґвалтуванні неповнолітньої Саманти Ґеймер в 1977 році. Поланскі таємно покинув США в 1978 році, відразу після того, як суддя відмовився прийняти його добровільне зізнання у скоєнні злочину. За американськими законами, режисерові загрожувало тюремне ув'язнення за розбещення малолітніх строком на 50 років.

У вересні 2009 року під час кінофестивалю в Цюріху Поланскі, який має французьке і польське громадянство, був арештований за запитом влади США. Через кілька місяців Поланскі відпустили під заставу в 4,5 млн доларів, а в липні 2010 року швейцарське Міністерство юстиції постановило відмовити США в екстрадиції режисера і остаточно звільнити арештованого.