Агентство Reuters повідомляє про перебіг перших за 25 років вільних всенародних виборів в М'янмі, де можлива перемога опозиційної партії на чолі з лауреатом Нобелівської премії миру, колишньої політичної ув'язненої 70-річної Аун Сан Су Чжі.

У М'янмі сьогодні, 8 листопада, проходять перші за 25 років вільні всенародні вибори, в яких беруть участь представники опозиції.

Згідно з повідомленням, вибори проходять "в обстановці тріумфування", будь-яких повідомлень про насильство не надходило.

Читайте також: Мешканці Бурунді тікають з країни через політичний тиск

Очікується, що більшість голосів на виборах може отримати опозиційна партія Національна ліга за демократію (НЛД). Однак, навіть у цьому випадку лідер НЛД, колишня ув'язнена, лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі не зможе стати президентом, оскільки в даний момент законодавство країни це виключає. Reuters називає такий стан "спадщиною військового правління".

Популярні новини зараз
Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Для перемоги на виборах НЛД необхідно отримати більше 2/3 депутатських мандатів. У той же час, правляча партія Союз солідарності та розвитку може набрати меншу кількість, якщо заручиться підтримкою військового блоку в парламенті. Згідно із законодавством М'янми, в даний час чверть місць у парламенті залишається за невиборчими представниками військових. Крім того, військовим гарантуються ключові міністерські пости і право в певних обставинах брати на себе всю повноту влади. Головнокомандувач збройних сил М'янми Мін Аун Хлаінг заявив, що військові не будуть оскаржувати перемогу НЛД на виборах, "якщо їх виберуть люди", і повторення ситуації 1990 не буде. Тоді Су Чжі виграла вибори, але військові проігнорували їх результати, а лідер опозиції опинилася під домашнім арештом на наступні 20 років.

Багато жителів М'янми займали чергу до виборчих дільниць ще з ночі. У голосуванні можуть взяти участь до 32 млн. чоловік, які оберуть парламент країни. Участь у виборах взяла 91 партія. За порядком на виборах стежать 40 тис. Поліцейських. До спостереження за виборчим процесом в М'янмі залучено 10 тис. Спостерігачів.