Усі країни колишнього Радянського Союзу, крім Вірменії та Росії, відмовилися використовувати георгіївські стрічки під час святкування 70-ї річниці Дня Перемоги.

Найбільш радикально винищенням жовто-чорних стрічок зайнялися у... Білорусі. Торік символіку просто закривали білоруськими державними прапорами.

"Ми пропонуємо альтернативу відомій георгіївською стрічці - червоно-зелену стрічку з квіткою яблуні. Переможний травень 1945 асоціюється в нас із величезним почуттям всенародної радості, гордості і щастя, з ароматом квітучих яблунь, які, здавалося б, сама природа подарувала народу-переможцю як символ відродження і всенародного свята", - заявили 21 січня 2015 року активісти провладного Білоруського республіканського союзу молоді на своєму з'їзді. Першу таку стрічку вручили самому Лукашенку, якому ідея дуже сподобалася.

Читайте також: Світові лідери бойкотують День перемоги у Москві

Ліберальна партія Молдови минулого року виступила у парламенті з ініціативою заборони використання на території країни георгіївської стрічки. На їхню думку, ця символіка "стала ознакою сепаратизму, беззаконня, хаосу, нестабільності". За її носіння на вулицях та у публічних місцях пропонують штрафувати. У відповідь депутати від Соціалістичної партії прийшли на засідання у георгіївських стрічках.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Зніміть цього Георгія і поважайте нашу державу. Те, що ви повісили цю стрічку на державний герб, є профанацією", - звернувся до соціалістів колишній президент Молдови Михай Гімпу.

Союзник Росії по Митному Союзу, Казахстан, з минулого року обмежив використання георгіївських стрічок. І без офіційних рішень їх кількість на параді в День перемоги значно зменшилася.

"Тепер традиційний символ цього свята став занадто політизований. Стрічка асоціюється із агресією, різними конфліктами. Це суперечить закладеним на початках цінностям миру і гуманізму. Ми пропонуємо оновити символ на офіційному рівні та запровадити нові патріотичні "Стрічки Перемоги – національний орнамент на синьому тлі", - ідеться у зверненні групи активістів.

Столична влада в Астані вже заявила у ЗМІ, що нові стрічки надійдуть до обласного центру ближче до свята і будуть подаровані ветеранам.

Киргизстан також відмовився використовувати георгіївську стрічку на парадах. Оргкомітет зі святкування 70-річчча Перемоги рекомендує використовувати червоно-жовті стрічки.

"Ми пропонуємо прикрашати столицю в кольорах державного прапора. Застосування георгіївською стрічки не забороняється, але ж офіційного статусу вона не має", - повідомили у оргкомітеті.

Торік на забороні георгіївської стрічки наполягали активісти руху "Киргизстан проти Митного союзу". Вони роздавали 9 травня у столиці червоні стрічки із національним орнаментом.

У Грузії та Азербайджані 9 травня святкують щоразу менш урочисто. В Грузії від стрічок відмовилися після війни 2008 року. В Азербайджані державні свята перенесли на 11 травня - день народження першого президента Гейдара Алієва, тому 9 травня проходить непомітно. Цікаво, що єдину церемонію із роздачею жовто-чорних стрічок у Баку минулого року скасували за день до її проведення.

Єдиною країною, у якій, як і в Росії, масово роздають георгіївські стрічки, стане Вірменія. Там усі заходи проводять проросійські громадські організації за фінансування та прямої підтримки російського посольства.

Читайте по темі: На парад у Москві пустять лише запрошених ветеранів

Вперше георгіївські стрічки масово роздавали навесні 2005 року в декількох містах Росії. Згодом акція розрослася і охопила десятки міст і країн. Цьому активно сприяли представники російської влади. У Російській імперії стрічка додавали до ордена Святого Георгія, в СРСР - до медалі "За перемогу над Німеччиною" та ордену Слави.

В Україні від використання георгіївської стрічки відмовилися в 2014 році, після початку російської агресії на Сході країни. Торік активісти запропонували приєднатися до загальноєвропейського знаку пам'яті про Другу світову війну - квітки червоного маку.