Антимонопольний регулятор Європейського Союзу висунув повідомлення про претензії російському газовому монополісту "Газпрому".

Про це у Брюсселі повідомив єврокомісар з конкуренції Маргарет Вестагер.

Вона підкреслила, що стосуватиметься 9 різних країн: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина і Болгарія.

В повідомленні про претензії йдеться про те, що "Газпром зловживає своєю домінантною позицією".

"Це лише крок в дуже довгій процедурі. Поки що ми даємо "Газпрому" право захистити", - зазначила Вестагер.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори
Показати ще

Європейська комісія, зокрема, звинувачує російського монополіста в тому, що він обмежує перепродаж країнами-клієнтами палива інших країнам ЄС.

Вони додають, що такого роду обмеження призводять до нечесної цінової політики у Болгарії, Естонії, Латвії, Литви та Польщі. Ціни на газ в них завищені. Також Єврокомісія назвала незаконною політику прив'язки ціни газу до ціни на нафту.

"Газпром" матиме 12 тижнів для висловлення заперечень. Монополіста зможе попросити про усні слухання, на яких він представить свої аргументи.

Сума штрафу, який Єврокомісія може накласти на "Газпром", може становити 10% від доходів компанії за рік. Згідно з фінансовими даними компанії за 2013 рік - він може досягти 9,3 млрд. євро.