Адміністрація Сполучених Штатів дала англо-голландській компанії Shell попередній дозвіл на видобуток нафти і газу в Арктиці.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.

Shell може розпочати буріння в Північному Льодовитому океані вже цього літа.

Читайте також: Українець став кращим викладачем найвідомішого американського університету

Цей дозвіл є серйозною перемогою для компанії, яка впродовж декількох років намагалася почати видобуток у віддалених водах моря Бофорта і Чукотського моря. За припущеннями деяких експертів, там залягають величезні запаси нафти і газу.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Водночас, американські екологи засудили рішення Білого дому, зазначивши, що аварія в Арктиці може спричинити за собою руйнівні наслідки.

"Ми з обережністю підійшли до питання про розгляд можливості розвідувального буріння в Чукотському морі, визнаючи при цьому існування значних екологічних і соціальних ресурсів в регіоні і встановивши високі стандарти щодо захисту критично важливих екосистем, наших арктичних поселень і культурних традицій корінного населення Аляски", - повідомила Ебігайл Росс Хоппер, керівник бюро з управління енергетичними ресурсами океанів міністерства внутрішніх справ США.

Влітку 2012 року компанія Shell вже отримувала дозвіл на буріння на арктичному шельфі, але тоді бурові установки сіли на мілину.

2013 року у Штатах вирішили його анулювати, наголошуючи, що компанія має спочатку усунути всі проблеми, організувати безпечну роботу, і вже після цього отримати новий дозвіл.