Екологічна злочинність в світі все більше зростає, і термін "ринок екологічних злочинів" давно вже нікого не дивує. Мало того, цей ринок нарощує свій обсяг вдвічі швидше, ніж світова економіка.

Про це повідомляє Fast Company з посиланням на доповідь Інтерполу і Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP). Зазначається, що всього за останні 2014 - 2016 роки цей показник виріс на 26%, при тому, що зазвичай він росте щороку на 5 - 7%.

Експерти звертають увагу на той факт, що серед усіх видів злочинів екологічні займають четверте місце за рівнем шкоди - після наркотрафіку, використання рабської праці і фальсифікації цінностей.

Обсяг ринку екологічних злочинів досягає від 91 млрд до 258 млрд доларів на рік. У ньому задіяні великі організовані злочинні угруповання. Нелегально видобувати корисні копалин, вирубувати ліси чи поставляти бивні рідкісних тварин, простіше, ніж виробляти наркотики, зазначають в UNEP.

Читайте також: Жахи Китаю, які не показують туристам

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Нелегальна вирубка лісів є однією з найбільших секторів екологічних злочинів: за приблизними підрахунками UNEP обсяг цього ринку, може сягати понад 150 млрд доларів. Наступними за обсягом ідуть ринки незаконного перевезення диких тварин, викиду сміття в недозволених місцях, незаконний видобуток корисних копалин і незаконна рибна ловля.

Наслідком цих злочинів є великі втрати бюджетів країн. Так, втрати лише від нелегального трафіку корисних копалин сягають приблизно 26 млрд доларів податкових надходжень.

Останнім часом з'явилися нові способи боротьби з ринком екологічних злочинів. Американські екологи, наприклад, запропонували позначати дерева, щоб відстежувати експорт незаконно вирубаних лісів. Також нещодавно Массачусетський технологічний інститут разом з організацією Basel Action Network (BAN) з'ясував за допомогою GPS-датчиків, якІ американські компанії незаконно відправляють сміття в країни Азії.