Москва стверджує, що дотримується Мінських домовленостей. Між тим, вона нагромаджує зброю і війська для чогось, що виглядає не надто мирно - пише американське видання The Daily Beast.

Журналісти Майкл Вейсс і Джеймс Міллер з численних доказів, отриманих за останній час, роблять висновок, що літній наступ Росії неминучий. Частина цих доказів надійшла від моніторингових організацій і високопоставлених західних дипломатів, решта - підкріплені фотографіями і відеозаписами очевидців.

Можливо, війна в Україні затихла, пишуть автори, великою мірою завдяки галасу в міжнародній пресі, але "повзуче" вторгнення Путіна в Україну триває.

За даними журналістів, 8 травня ОБСЄ помітила три українських танка в зоні, контрольованій українською владою, і 30 сепаратистських танків, які рухалися до лінії фронту в межах демаркаційних ліній.

"Спостерігачі ОБСЄ також помітили випробувальний полігон для передових озброєнь. За словами посла США на Україні Джеффрі Пайєтта, це доказ "російської програми з навчання та оснащення у всіх на виду", - передає видання.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Протягом двох останніх тижні до лінії фронту надійшло багато важкої російської бронетехніки і артилерії. Спостерігачів турбує не тільки кількість, але і характер озброєнь в руках сепаратистів, "конкретно - ракетний комплекс ППО "Стріла-10", пишуть автори. Випадків, коли сепаратисти захоплювали "Стрілу-10", не зафіксовано.

За словами Вейсса і Міллера, 2 травня три "Стріли-10" були помічені в Луганську, а 5 травня кілька комплексів "Стріла-10" - у Донецьку, обидва рази вони супроводжували колони військової техніки. 10 травня ОБСЄ помітила схожу колону в зоні в межах демаркаційних ліній поблизу Донецька.

Журналісти ставлять риторичне питання: чи можливо, що ці та інші озброєння мобілізовані тільки для стримування України та зміцнення нинішніх позицій сепаратистів? Адже Мінський протокол виник, аби відвернути будь-який подібний сценарій, і недвозначно закликав до деескалації. Крім того, західні військові вважають, що ці дії мають геть іншу мету.

11 травня генсек НАТО Столтенберг заявив: тепер сепаратисти так добре оснащені, що можуть за короткий термін і без прямої військової допомоги почати повномасштабний наступ на українську армію. Про це ж трохи раніше попереджав і командувач силами НАТО в Європі Філіп Брідлав.

Читайте також: Опубліковані тези Нємцова про війну Росії проти України

Після візиту до Росії Джона Керрі українці надалі гніваються на нього за чергові плазування перед Кремлем. Керрі зайшов занадто далеко, згладжуючи конфлікт і підкреслюючи, що в ньому винні саме обидві сторони. У Києві побоюються, що Вашингтон нічого не зробить, якщо Мінські угоди перетворяться на туалетний папір. І це буде все одно що запросити Путіна зробити те, що він і так уже задумав - йдеться в статті.