Кілька депутатів на чолі з головою комітету з безпеки Іриною Яровою внесли до Держдуми Росії законопроект, що передбачає розширення повноважень співробітників поліції.

Про це повідомляє "Комерсант".

У поправках до закону "Про поліцію" парламентарії пропонують дозволити поліцейським стріляти по жінках, якщо у них немає явних ознак вагітності і відкривати вогонь у місцях скупчення людей.

Представник Комітету проти тортур Сергій Бабинець заявив у розмові з виданням, що "розширення права використовувати вогнепальну зброю означає, що ті співробітники поліції, які цього раніше боялися або вагалися, тепер не будуть, адже їм це офіційно дозволяє закон".

Читайте також: Музиканти Москви влаштували флешмоб проти репресій (фото)

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Крім того, поправки розширюють права поліцейських при огляді. Тепер вони можуть обшукати громадянина та його транспорт без наявності даних про те, що в нього є зброя або наркотики. Для огляду співробітникам правоохоронних органів потрібно буде тільки "мати підстави вважати", що у вас можуть бути зброя або наркотики.

Ухвалення поправок дозволить поліції також проникати на об'єкти приватної власності для затримання осіб, які не мають статусу підозрюваного чи обвинуваченого, зазначає видання.

У пакеті поправок до закону є й ті, що розширюють права громадян. Так, поліцейські будуть зобов'язані повідомляти родичам про медустанови, куди відправляють постраждалих. Затримані поліцейськими громадяни, згідно з поправками, отримають можливість здійснити телефонний дзвінок будь-яким родичам, а не тільки близьким.