Великобританія сьогодні, 7 липня, згадує жертв терактів у Лондоні. Це - трагедія, в якій 10 років тому загинули 52 людини і 700 були поранені.

Про це повідомляє "РІА Новости".

"Терористи-смертники в той день здійснили вибухи в трьох потягах метро і рейсовому автобусі. Ще за тиждень до пам'ятної дати Скотланд Ярд підвищив рівень загрози до "серйозного", що означає "високу ймовірність" нових терактів", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: У Нігерії внаслідок теракту загинули 44 людини

Поліція і екстрені служби провели в Лондоні антитерористичні навчання, відпрацьовуючи дії в умовах вигаданої атаки озброєних терористів. У навчаннях взяли участь більше тисячі чоловік.

Популярні новини зараз
"Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Пам'ятні ж заходи проходитимуть по всій Великобританії. У 11:30 за місцевим часом запланували хвилину мовчання. Щоб приєднатись до цієї акції, змінили розклад матчів Вімблдонського тенісного турніру.

Додаткові заходи безпеки вжили по всьому Лондону, особливо на транспорті та місцях масового скупчення людей.

Побоювання з приводу безпеки посилюються ще у зв'язку із терактом в Тунісі 26 червня, де більшість загиблих - британці. Він стався у курортному місті Сус, і став найбільшим за всю історію країни.

Нагадаємо, радикал під виглядом відпочиваючого проник на територію готелю "Ріу Імперіал Мархаба", дістав автомат і відкрив вогонь по туристах. В результаті нападу 38 осіб було вбито, 30 з них - британці, порядку 40 отримали поранення. Відповідальність за напад взяло на себе угруповання "Ісламська держава".

Довідка. Десять років тому 7 липня у Лондоні в ранковий час пік сталася серія вибухів: один за іншим спрацювали чотири вибухові пристрої на центральних станціях лондонського метро ("Кінгс-крос", "Еджвер-роуд" і "Олдгейт" ) і в двоповерховому автобусі на площі Тавісток-сквер.

Вчинені чотирма терористами-смертниками вибухи забрали життя 52 пасажирів, ще 700 людей отримали поранення і травми. Теракти увійшли в історію під назвою "7/7".

Троє із терористів народилися і виросли в пакистанських родинах у Великобританії, а четвертий жив у Британії в якості уродженця Ямайки.

Усі виконавці терактів або пройшли підготовку в таборах "Аль-Каїди" в Пакистані, або відвідували зібрання радикальних мусульман, де проповідувалися ідеї мучеництва у війні ісламу проти західної цивілізації.