У вівторок, 30 жовтня, з ініціативи української сторони відбулося засідання Ради Безпеки ООН з метою обговорення ситуації, що склалася на Донбасі.

Сесія ООН
Сесія ООН

Про це повідомляють ЗМІ.

У ході зустрічі вісім держав-членів ООН, які є нинішніми та майбутніми членами Ради Безпеки ООН, оприлюднили спільну заяву. У тексті заяви засуджуються плани проведення на окупованих РФ територіях східної України так званих "виборів".

донбас
донбас

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Текст документа від імені усіх держав було заитано в штаб-квартирі ООН постійним представником Великої Британії Карен Пірс.

"Ми, як держави-члени ЄС, повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах. Ми засуджуємо нелегітимні "вибори", заплановані на 11 листопада на територіях, непідконтрольних уряду, так званих "ЛНР" та "ДНР", - йдеться у тексті документу.

У разі, якщо нелегітимні вибори усе ж таки відбудуться, це буде суперечитити Мінським угодам та порушуватиме українське законодавство.

"Будь-які подібні незаконні вибори несумісні з суверенітетом і територіальною цілісністю України", - йдеться в заяві.

Окрім того, держави-члени ЄС закликали міжнародне співтовариство "об'єднатися у протистоянні цим незаконним "виборам", які можуть лише підірвати зусилля, спрямовані на досягнення миру в регіоні".

Донбас
Донбас

У документі також прописано звернення до сепаратистів відмовитися від планів проведення "виборів", а також до Росії – використати свій істотний вплив на них, щоб не допустити проведення цих "виборів".

Окрім того, держави-члени ЄС позитивно оцінили продовження дії закону України про особливий статус Донбасу. Вони висловили впевненість, що мирне врегулювання конфлікту усе ж таки можливе.

Меркель і Путін
Меркель і Путін

При цьому вони закликали Росію припинити фінансову й військову підтримку сепаратистів та вивести свої збройні сили й військову техніку з території України.

Заяву підписали Франція, Нідерланди, Польща, Швеція, Велика Британія, Італія, Бельгія й Німеччина.

Нагадаємо, у середу, 24 жовтня, світ відзначає досить знаменну дату. В цей день 73 роки тому була створена Організація Об'єднаних Націй (ООН), серед її засновників була і Україна.

Саміт ООН
Саміт ООН


Як писав раніше Знай.ua, у вівторок, 30 жовтня, з ініціативи української сторони на засідання збирається Рада Безпеки ООН, щоб обговорити ситуацію, що склалася на Донбасі.

засідання ООН
засідання ООН


Також Знай.ua писав про те, що Росія готується до війни з США.