Схоже, політика здатна втомити навіть сильних світу цього. Так, візит турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана в Україну закінчився скандальним казусом. Турецький політик просто заснув на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком.

Хоча, українців навряд чи можна вже здивувати таким. Подібні «майстер-класи» нерідко влаштовують і наші парламентарії. Чи то через небувале навантаження, то чи з якихось інших причин, нардепи часом в буквальному сенсі слова валяться з ніг прямо в стінах Ради.

Серед тих, хто відзначилися, наприклад, не раз була помічена Надія Савченко. Влітку минулого року нардеп вирішила перепочити прямо під час засідання Комітету з питань нацбезпеки.

Втім, для деяких внутрішній майданчик для «героїчних подвигів», мабуть, трохи тіснуватий.

Знай.ua згадав найяскравіші моменти, в яких «засвітилися» українські політики за кордоном або з іноземними колегами.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Грім і блискавки по-українськи

В один з найбільш гучних міжнародних скандалів свого часу «вляпався» нині генеральний прокурор України Юрій Луценко. У 2009 році, очолюючи Міністерство внутрішніх справ, він був затриманий після сутички з правоохоронцями в аеропорту Франкфурта-на-Майні. Мало того, як писали тоді ЗМІ, політик був нетверезий.

До біса умовності

Звичайно ж, не обходилося без конфузів і у біглого президента Віктора Януковича. Крім плутанини в словах, екс-Гарант часом забував слідувати навіть дипломатичним протоколам. Так, в 2010 році, під час візиту в Україну тодішнього президента Шрі-Ланки Махінда Раджапаксе, замість того, щоб стоячи дослухати гімн його держави, Янукович повів колегу обходити стрій почесної варти.

«Я одягну все краще відразу ...»

Показали себе наші і в далекому туманному Альбіоні. Свого часу шквал критики в колі громадськості викликав наряд посла України у Великобританії Наталії Галібаренко. На зустріч з Елізовета II український дипломат з'явилася в досить яскравому образі. Через що в Мережі її називали навіть Мальвіною.

Всі свої

А, ось президента України Петра Порошенка минулого літа в Польщі підвели ... рвані шкарпетки. Які «дали про себе знати» під час колінопреклоніння перед пам'ятником жертвам Волинської трагедії у Варшаві. Не сказати, що це якось радикально вплинуло на українсько-польські відносини або геополітичні расскалади, але в ЗМІ, особливо російських, схоже, вирішили відірватися тоді на всю котушку.

Хоча, хто б говорив ... Не так давно в Мережу потрапило фото прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва, на якому під білою сорочкою була чітко видна широка смужка трусів з написом відомого бренду.

Дрес-код має значення

Втім, і інші українські політики досить часто дозволяють собі вольності в нарядах. Нехай не на міжнародні зустрічі, а на засідання парламенту, для багатьох нардепів вже давно стало нормою приходити не в справою костюмі, а, умовно кажучи, в джинсах і светрі.

До слова, на те, що колеги не особливо квапляться дотримуватися дрес-коду, в коментарях говорять і самі парламентарі - прихильники сорочок і строгих костюмів. Так, раніше в бесіді з Знай.ua в цілому про політичну культуру народних обранців, поспішив вказати на цю деталь нардеп Ігор Попов. Каже, мовляв, це теж, свого роду, показник поваги до виборців.

У той же час, в колі експертів з питань ділового етикету під час розмови на цю тему підтверджують, що зовнішній вигляд політиків, в тому числі, на міжнародному рівні, дійсно має свою вагу.

А політтехнологи додають - важливо розуміти, що політик високого рангу представляє не тільки себе на міжнародному рівні, а, перш за все, країну. Тому, цим питанням в команді варто теж приділяти дуже серйозну увагу, каже політтехнолог Денис Богуш. Політики повинні одягатися відповідно, не викликаючи своїм виглядом будь-яких абсолютно непотрібних аналогій, додає експерт.

Справа випадку

Справедливості заради, варто відзначити, що бувають моменти, коли ситуацію передбачити неможливо. Як то кажуть, справа випадку. І тут хоч десять раз перечитай протокол і вивчи його напам'ять - справі не допоможе. І «крайніх» в команді політика, крім нього самого, шукати не варто.

З прикладів можна згадати ситуацію, коли президент Білорусі Михайло Лукашенко під час зустрічі з російським колегою - Володимиром Путіним переплутав його з прем'єром і назвав Дмитром Анатолійовичем ...

Однак, бувають ситуації, коли промах лежить, дійсно, на команді політика. На цей рахунок Богуш наводить приклад все з тим же Путіним, якиц не відрізняється високим зростом. Тому його нібито фотографують так, щоб він не виглядав «карликом». Якщо ж раптом з'являються подібні знімки, можна припустити, що відповідальність за таке лежить вже на людині з команди, яка це допустила.

Так що, перефразовуючи усталений вираз, політика - справа тонка. А міжнародна - так тим більше.